ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Η φορολογία οδηγεί τις εταιρείες εκτός Ελλάδας

Economist: Η φορολογία οδηγεί τις εταιρείες εκτός Ελλάδας

Στην αναφορά πως η κατακόρυφη αύξηση στους φόρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει ωθήσει πολλές εταιρείες να ψάξουν μια καλύτερη επενδυτική ευκαιρία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, προχωρεί το περιοδικό Economist.

Όπως σημειώνει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις μέσα από απελπισμένες προσπάθειες να αυξήσουν τα δημόσια έσοδά έριξαν το μεγαλύτερο βάρος στις εταιρείες, παρά τις ενδείξεις ότι αυτό θα τις οδηγούσε να μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία.

Εκτιμάται πως περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφερθεί εκτός Ελλάδος λόγου του συνδυασμού της βαθιάς ύφεσης και της υπερβολικά υψηλής φορολογίας. Μεταξύ το 2009 και το 2014, τα φορολογητέα έσοδα που δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις μειώθηκε περισσότερο από 5 δισ. ευρώ και υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ.

Ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να βρεθούν, ωστόσο, λογιστές, δικηγόροι και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι έως και 10.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 300 επιχειρήσεων ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor Greece, διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο είτε είχαν φύγει, είτε εξέταζαν το ενδεχόμενο να φύγουν. Η αλυσίδα αρτοποιίας «Βενέτης», ανέφερε πρόσφατα ότι, λόγω των υψηλών φόρων και των capital controls, θα εστιάσει τις δραστηριότητές της περισσότερο στη λειτουργία καταστημάτων στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα.

Ακόμα κι αν έχουν κρατήσει της ελληνικές θυγατρικές τους μερικές πολυεθνικές έχουν μεταφέρει την έδρα τους. Η ΦΑΓΕ International, δήλωσε το 2012 πως μόλις οι φόροι άρχιζαν να αυξάνονται θα μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Την ίδια χρονιά η Coca-Cola HBC, μετέφερε την έδρα της στο Zug της Ελβετίας. Το 2013 η Βιοχάλκο, μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες. Οι δύο τελευταίες εταιρείες εξήγησαν πως ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης ήταν η ευκολότερη και καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

«Η Ελλάδα αύξησε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 20% το 2012 στο 29% το 2015, παρόλο που οι δανειστές, όπως το ΔΝΤ σίγουρα θα ήταν αντίθετοι σε αυτό. Ο υπερβολικό φόρος για της επιχειρήσεις που υπάρχει, πλέον στην Ελλάδα καθιστά τον μόλις 10% φόρο που επιβάλει η Βουλγαρία πολύ πιο δελεαστικός όπως και στην περίπτωση της Κύπρου με 12,5% και της Αλβανίας με 15%», σημειώνεται σχετικά.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι γειτονικές χώρες είναι ικανοποιημένες από την μετεγκατάσταση των ελληνικών εταιριών στο έδαφος τους, μίας και αυτό σημαίνει αύξηση των εσόδων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ