ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ηρωική προσπάθεια το 3,5%, αλλά εφικτή

Ντάισελμπλουμ: Ηρωική προσπάθεια το 3,5%, αλλά εφικτή

Το γάντι που πέταξε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αμφισβήτησε τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι διατηρήσιμο, σήκωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον.

Κληθείς από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ και ειδικά τη φράση πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι πολύ σημαντικός.

«Θα είναι ηρωικό, αλλά είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο αυτό το 2018», τόνισε και χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του ΔΝΤ για το πως θα καταστούν διατηρήσιμα αυτά τα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια 30 ετών. «Υπάρχει ένα ρίσκο εκεί το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν στην αμερικανική πρωτεύουσα συζητήσεις για το ελληνικό χρέος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είπε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα εξεταστεί το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ευρωζώνη για να μειωθεί το βάρος του χρέους.

Για το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως θα γίνει μια συζήτηση στην οποία θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η αξιολόγηση και ποια πρόοδος έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Θα δω τον Έλληνα συνάδελφο μου, θα δω την Κριστίν Λαγκάρντ, θα δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη συζήτηση που θα γίνει εδώ. Στο Eurogroup στο Άμστερνταμ θα το συζητήσουμε πιο επίσημα», τόνισε.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε αναγνωρίσει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», επεσήμανε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ