ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προειδοποιήσεις ΔΝΤ για το προσφυγικό

Νέες προειδοποιήσεις ΔΝΤ για το προσφυγικό

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνδέονται με το προσφυγικό αναμένεται να απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ φέρεται να ανησυχεί πως η εισροή των προσφύγων θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι γρήγορα εάν διακυβευτεί η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ. Οι αναλυτές του Ταμείου θεωρούν πως είναι νωρίς για να κριθεί το εάν οι προσφυγικές ροές έχουν σταθεροποιηθεί και φοβούνται πως η μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να αυξηθεί και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αναθερμανθούν, ευνοώντας έτσι τις προσφυγικές ροές.

Το ΔΝΤ φαίνεται να θεωρεί πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ από έως 1,2%, ανάλογα με το βαθμό των προβλημάτων.

Το ΔΝΤ έχει ήδη απευθύνει προειδοποιήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, αλλά και συστάσεις για την αντιμετώπισή της, σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει το Φεβρουάριο.

Σε εκείνη την έκθεση το ΔΝΤ ανέφερε πως η G20 θα έπρεπε να εξετάσει ένα νέο μηχανισμό για τον περιορισμό των γεωπολιτικών κρίσεων που απειλούν την παγκόσμια ανάκαμψη. Όπως τόνιζε, τα σοκ μη οικονομικής προέλευσης, όπως τα προσφυγικά ρεύματα που προκαλούνται από γεωπολιτικές συγκρούσεις επηρεάζουν ορισμένες χώρες και περιοχές και εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές δευτερογενείς επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά και τις τουριστικές ροές.

Αν και δεν αναφερόταν ονομαστικά στην Ελλάδα, ωστόσο το ΔΝΤ την περιέγραφε, λέγοντας πως πολλές χώρες που είναι στο κέντρο αυτών των ταραχών έχουν επωμιστεί ένα βάρος, παρότι έχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Μάλιστα το Ταμείο πρότεινε την οικονομική επιβράβευση των χωρών που είναι στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών - όπως η Ελλάδα - σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζοντας την παγκόσμια φύση του δημόσιου αγαθού των ενεργειών τους, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια συντονισμένη παγκόσμια πρωτοβουλία για την παροχή οικονομικής στήριξης».

Στη βάση αυτή οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν πως βραχυπρόθεσμα, η μακροοικονομική επίδραση από το κύμα των προσφύγων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια μέτρια αύξηση του ΑΕΠ. Αυτή η αύξηση του ΑΕΠ, αντανακλά τη δημοσιονομική επέκταση που σχετίζεται με την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, καθώς και με την αύξηση της προσφοράς εργασίας, όταν οι νεοεισερχόμενοι αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ