ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειοδοσία φοροαπαλλαγών από Ολάντ και Μέρκελ

Πλειοδοσία φοροαπαλλαγών από Ολάντ και Μέρκελ
Reuters

Σε μειώσεις φόρων θα στηρίξουν, όπως όλα δείχνουν, μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας η Γερμανία και η Γαλλία. Καθώς η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ βλέπουν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται λόγω του Προσφυγικού, της τρομοκρατίας, αλλά και των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ετοιμάζονται να ρίξουν στη μάχη κάθε όπλο που έχουν στη διάθεσή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων εισοδήματος κατά 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017, ανεβάζοντας τις συνολικές φοροελαφρύνσεις από το 2014 στα 6 δισ. ευρώ. Επίσης η Γαλλία θέλει να μειώσει και τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στις φοροαπαλλαγές που πρότεινε με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Οι πρώτες φοροαπαλλαγές, μάλιστα, μπορεί να αποφασιστούν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Πέμπτη, ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί συνολικές μειώσεις φόρων έως 15 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017. Το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει στις φοροαπαλλαγές αυτές παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών.

Η ελάφρυνση των βαρών των φορολογουμένων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων. Με τις νέες του υποσχέσεις ο Ολάντ θέλει τώρα να δει 5 εκατ. νοικοκυριά να πληρώνουν φόρο που θα είναι κατά μέσο όρο 200 ευρώ χαμηλότερος. Στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Ολάντ επιδιώκει να ανακοινώσει και μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 33,3% στο 28% έως το 2020.

Μάλιστα, στόχος είναι η μείωση να γίνει πολύ νωρίτερα, ακόμη και το 2017, για επιχειρήσεις με κέρδη που δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Η μείωση της δημοτικότητα του Ολάντ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αποτυχία του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για βελτίωση της οικονομίας. Η Μέρκελ, από την πλευρά της, ανησυχεί περισσότερο για την άνοδο της δημοτικότητας κομμάτων που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, όπως είναι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ