ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για φοροκαταιγίδα στην Ελλάδα μιλά ο γερμανικός Τύπος

Για φοροκαταιγίδα στην Ελλάδα μιλά ο γερμανικός Τύπος
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Για την «καταιγίδα» φόρων που αναμένεται να πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά την νέα χρονιά μιλούν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που κάνουν εκτενή αναφορά στην αύξηση των φόρων σε μια σειρά από αγαθά, όπως ο καφές, τα τσιγάρα και τα καύσιμα.

Οι γερμανικές εφημερίδες αναδημοσίευσαν σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, με τον τίτλο «Αμέτρητες αυξήσεις φόρων για τους Έλληνες το νέο έτος».

Το DPA επικαλείται δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στα οποία αναμένεται να αυξηθούν οι φόροι το 2017, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,45 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

«Είτε πρόκειται για τον καφέ, τα τσιγάρα ή τα καύσιμα, ο νέος χρόνος αναμένεται πολύ δύσκολος για τους καταναλωτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, που συνεχίζει: «η οικονομία είναι ασθμαίνουσα, οι φόροι θα αυξηθούν και πολλοί Έλληνες δεν έχουν καν χρήματα στο πορτοφόλι. Πολλοί εκτιμούν ότι το 2017 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από τη χρονιά που μόλις πέρασε».

«Από 1ης Ιανουαρίου η βενζίνη ακριβαίνει κατά τρία σεντ το λίτρο, η τιμή του ντίζελ αυξάνεται κατά οκτώ. Η τιμή για ένα κιλό καπνού αυξάνεται κατά 10% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ ένα κιλό καφέ ακριβαίνει από ένα έως τρία ευρώ. Οι κλήσεις προς σταθερά τηλέφωνα ακριβαίνουν επίσης κατά 10%».

Το δημοσίευμα μιλά για την αύξηση των φόρων σε μια σειρά προϊόντων, αλλά και για τις επιβαρύνσεις σε αγρότες, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην υψηλή φορολόγηση των ΙΧ και στους Έλληνες που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ τους, μη έχοντας τα χρήματα για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της Λάρισας, μιας πόλης 160 χιλιάδων κατοίκων, όπου κατατέθηκαν περίπου 4.800 πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ.

FAZ, Βild, Stuttgarter Nachrichten και Süddeutsche Zeitung, είναι κάποιες από τις γερμανικές εφημερίδες που αναδημοσίευσαν το τηλεγράφημα με την τελευταία να εκτιμά πως για την Ελλάδα «η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ακόμη κι αν οι εικόνες παθογένειας του ελληνικού κράτους σε μεγάλο βαθμό εκλείπουν από τα διεθνή ΜΜΕ, για τους ίδιους τους Έλληνες και κατά τη νέα χρονιά η ζωή αναμένεται να είναι κάπως δύσκολη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ