ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Εurogroup θα κριθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Στο Εurogroup θα κριθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Πλέον η σχετική απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου εφόσον υπάρξει πρόοδος μέχρι τότε.

Από την στιγμή που έχει εγκαταλειφτεί ο στόχος για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου πλέον το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αν και η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει τη μείωση του αφορολόγητου, υπό τη σκέπη της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018, ωστόσο η σχετική συζήτηση παραμένει στο τραπέζι ειδικά μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά.

«Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», ανέφερε ο Σόιμπλε προϊδεάζοντας πως η Γερμανία θα επιμείνει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ