ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν τα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου Andreas

Προφυλακίστηκαν τα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου Andreas
EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα για το φορτίο των ναρκωτικών. Είχαμε προσληφθεί ως πλήρωμα από ένα Κύπριο ατζέντη, για να μεταφέρουμε το πλοίο για επισκευαστικές εργασίες σε ναυπηγείο της Μάλτας» φέρεται να υποστήριξαν σήμερα στις απολογίες τους, τα έξι μέλη του πληρώματος του «ANDREAS», όλοι συριακής καταγωγής.

Το ρυμουλκό πλοίο εντοπίστηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, νότια της Κρήτης, με έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6 .177,800) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ.

Και οι έξι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από δράστες που ενεργούν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατά επάγγελμα, αλλά και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα ναρκωτικά) οδηγήθηκαν σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Πειραιά, παρουσία των συνηγόρων τους που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως.

Μετά από πολύωρη απολογία και με τη συνδρομή μεταφραστών και οι 6 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του πληρώματος είχαν συμφωνήσει με έναν Κύπριο ατζέντη, τα στοιχεία του οποίου φέρεται να είναι γνωστά στις αρχές, να ναυτολογηθούν έναντι 600 δολαρίων τον μήνα ο καθένας, προκειμένου να αποτελέσουν το πλήρωμα του ρυμουλκού για την μεταφορά του στο ναυπηγείο της Μάλτας.

Το πλήρωμα αποτελούσε ο πλοίαρχος, που φέρεται να είχε πλαστό έγγραφο ικανότητας κυβερνήτη ρυμουλκού, δύο λαδάδες και τρεις ναύτες.

Τα ναρκωτικά ήταν καλά αποθηκευμένα σε ειδική κρύπτη μέσα στο πλοίο, ενώ οι λιμενικοί, μαζί με τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που πραγματοποίησαν το ρεσάλτο, χρειάστηκαν να κόψουν λαμαρίνες για να τα εντοπίσουν.

Μάλιστα, πάνω από τους σάκους με την κατεργασμένη κάνναβη είχαν διασκορπιστεί ποσότητες μπαχαρικών, προκειμένου τα ναρκωτικά να αποπροσανατολίσουν, σε περίπτωση εφόδου ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.

Το πλήρωμα μετέβη αεροπορικώς από τη Συρία στο λιμάνι της Λεμεσού, από όπου το ναρκοπλοίο αναχώρησε στις 30 Νοεμβρίου.

Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, με ποιο τρόπο έγινε η φόρτωση του φορτίου των ναρκωτικών στο «ANDREAS», πού θα ξεφορτώνονταν και με τι τρόπο. Η πληροφορία για τον εντοπισμό του παράνομου φορτίο φέρεται να δόθηκε από γαλλικές αρχές.

Η προανάκριση γα την εν λόγω υπόθεση συνεχίζεται, ενώ διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του αρχηγείου του Λιμενικού με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο ρυμουλκό είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει εντοπίσει η ελληνική ακτοφυλακή στη διάρκεια επιχειρήσεων.

Το «ANDREAS» ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, μετά από επέμβαση στελεχών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ