ΕΛΛΑΔΑ

Ρουβίκωνας: Άριστοι γνώστες των νόμων τα μέλη της αναρχικής ομάδας

Ρουβίκωνας: Άριστοι γνώστες των νόμων τα μέλη της αναρχικής ομάδας
Φωτογραφία αρχείου από την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κέντρο πληροφορικής του ΥΠΟΙΚ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI

Άριστοι γνώστες των νόμων που τους επιτρέπουν ακόμα και αν συλληφθούν να παραπέμπονται είτε για πλημμέλημα και άρα να αφήνονται ελεύθεροι, είτε να καταδικάζονται με αναστολή, είτε να εξαγοράζουν τις ποινές τους, είναι τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που έχουν αποδείξει ότι η κάθε επίθεσή τους γίνεται ακροβατώντας στα νομικά όρια, κάτι που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει πρόβλημα και να έφτανε μέχρι την προφυλάκιση.

Γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις επιθέσεων που δεν προκαλούν ζημιές θα πρέπει να υποβάλει μήνυση ο οργανισμός ή η εταιρία που έχει δεχτεί την επίθεση. Κάτι που όμως δεν γίνεται ποτέ καθώς κυριαρχεί ο φόβος, όπως έγινε για παράδειγμα πρόσφατα με τον διευθυντή της εφορίας Αγρινίου, τον οποίον είχαν φτάσει στο σημείο να τον απειλήσουν με υπονοούμενα ότι θα «πάνε ακόμα και στο σπίτι του».

Και ενώ ο Νίκος Τόσκας υποσχέθηκε στην πρέσβειρα του Ισραήλ ότι θα συλληφθούν τα άτομα του «Ρουβίκωνα» που πέταξαν μπογιές στο κτίριο ανήμερα τα Χριστούγεννα, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι το αυτόφωρο είχε περάσει, ενώ οι «Ρουβίκωνες» είχαν φροντίσει να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Και ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για μια αναρχική οργάνωση με πάνω από 50 άτομα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν στρατολογηθεί και παίρνουν μέρος νέα μέλη, τα οποία είναι άγνωστα στις Αρχές και δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν. Άρα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συνδεθεί η συγκεκριμένη επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πάντως προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της αναρχικής ομάδας για εγκληματική οργάνωση και να συνδεθούν όλες οι περιπτώσεις των επιθέσεων του «Ρουβίκωνα», καθώς σε αυτή την περίπτωση η κατηγορία θα ήταν σε βαθμό κακουργήματος και την υπόθεση θα έπρεπε να την χειριστεί ανακριτής και να αποφασίσει ακόμα και για προφυλάκιση μελών της ομάδας.

Με κείμενο της η αναρχική ομάδα σε γνωστό σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου καταγράφει τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί, προσπαθώντας να αποκρούσει την εικόνα ότι τα μέλη της έχουν ασυλία από τις Αρχές.

«Ο μόνος λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε αυτόν τον άχαρο απολογισμό είναι για να απαντήσουμε σε όλη αυτή την χυδαία προπαγάνδα που μας παρουσιάζει ως χαϊδεμένα παιδιά που πράττουν εκ του ασφαλούς».

Όμως από το κείμενο του «Ρουβίκωνα» προκύπτουν και ερωτήματα «οικονομικής φύσεως» και πολλών ευρώ, καθώς γίνεται λεπτομερής αναφορά στις εξαγοράσιμες ποινές που τους έχουν επιβληθεί, χωρίς όμως να δίνονται απαντήσεις για τον τρόπο καταβολής. Και μάλιστα κάνουν λόγο και για πρόστιμο ύψους 14.400 ευρώ!!!

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Για την παρέμβαση μας στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ένα μέλος μας καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, μετά την επίθεση στα γραφεία του Πρώτου Θέματος δύο μέλη μας συνελήφθησαν ώρες αργότερα και χιλιόμετρα μακριά από το σημείο και, παρ’ όλο που αθωώθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες, καταδικάστηκαν σε 6 μήνες εξαγοράσιμη ποινή για απείθεια (δηλαδή επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, αρνούμενοι την εμπλοκή τους στην υπόθεση), 10 μέλη μας καταδικάστηκαν αθροιστικά σε 362 μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης (ο ένας 29 μήνες, οι υπόλοιποι 9 σε 37 μήνες έκαστος) και επιπλέον 1000 ευρώ πρόστιμο έκαστος, για την επίθεση που πραγματοποιήσαμε στα διόδια του Κιάτου ενώ στην περίπτωση της πρόσφατης κατάληψης που πραγματοποιήσαμε στην πρεσβεία της Ισπανίας είχαμε και μια πρωτοτυπία: παρ’ όλο που δεν κατατέθηκε μήνυση από την ισπανική πρεσβεία, το δικαστήριο καταδίκασε 18 μέλη μας σε 6 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση για διατάραξη οικιακής ειρήνης και τους 11 από αυτούς σε επιπλέον ποινή 400 ευρώ έκαστος/η επειδή αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Συνολικά λοιπόν, σε πρωτόδικο βαθμό, σε 4 υποθέσεις έχουμε 31 συλλήψεις, 482 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση, 12 μήνες με αναστολή και 14.400 ευρώ πρόστιμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ