ΕΛΛΑΔΑ

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το άσυλο του Τούρκου στρατιωτικού

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το άσυλο του Τούρκου στρατιωτικού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η έκδοση της απόφασης επί του αιτήματος της κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσδιοριστεί και η συζήτηση επί του αιτήματος αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δυο πλευρές.

Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης τονίσθηκε ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και απειλή της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Ο Τούρκος λοχαγός δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία, ενώ όπως έγινε γνωστό η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ