ΕΛΛΑΔΑ

Ενδεχομένως εντός της ημέρας η απόφαση για την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη

Ενδεχομένως εντός της ημέρας η απόφαση για την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επί του αιτήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για χορήγηση προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δυο πλευρές. Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης τονίσθηκε ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και απειλή της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Ο Τούρκος λοχαγός δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία, ενώ όπως έγινε γνωστό η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ