ΕΛΛΑΔΑ

Επισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί

Επισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)φωτογραφια αρχειου

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή την Παρασκευή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο, όπως μεταδίδει το CNN Turk,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» ενώ έχουν ήδη ελεγχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ έκαναν περιπολία στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Τουρκία για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η Άγκυρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οδηγούνται στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ, επικαλούμενη τουρκικές πηγές ασφαλείας, με βάση το πρώτο σενάριο οι δύο Έλληνες δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά κατάσκοποι. Όπως σημειώνεται μάλιστα στο δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα και λόγω της έντασης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατάσκοποι φορώντας στρατιωτικές στολές αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα των δύο χωρών.

Όσον αφορά στο δεύτερο σενάριο, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει πως οι δύο Έλληνες στρατιώτες πέρασαν στο τουρκικό έδαφος ώστε να συναντήσουν σημαντικά μέλη των Κούρδων μαχητών της Συρίας (PYD) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ.

«Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ώστε να προσφέρει βοήθεια σε γκιουλενιστές για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αμφότερα τα σενάρια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τουρκικών Αρχών και για αυτό το λόγο, οι πηγές ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν πως η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει.

«Είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία για να τους επιστρέψει θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας οι δύο στρατιωτικοί

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, οι δύο Έλληνες έχουν ήδη μεταφερθεί στο δικαστήριο αφού προηγουμένως έδωσαν κατάθεση στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» ενώ έχουν ήδη ελεγχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα είναι πολύ σύντομα πίσω στην Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε άμεση επιστροφή τους

Λίγη ώρα πριν τις πληροφορίες περί δίκης με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε πως πράγματι οι συλληφθέντες θα δικαστούν στην Τουρκία, όμως εκτίμησε πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο αρχηγός ΓΕEΘΑ κ. Αποστολάκης συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε, «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους».

«Σύμφωνα με τις τυπικές νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε συνομωσιολογικά τα σενάρια που θέλουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να ανταλλάσσονται με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στον Έβρο

Κουμουτσάκος: Οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν άμεσα

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές», επεσήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφορικά με το ζήτημα.

Πρόσθεσε πως «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος».

«Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», επεσήμανε η ανακοίνωση κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ