ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία Ιερώνυμου με Τσίπρα για τον αποκλεισμό κληρικών απο τα σχολεία

Επικοινωνία Ιερώνυμου με Τσίπρα για τον αποκλεισμό κληρικών απο τα σχολεία
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσανατολίζεται να επικοινωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προκειμένου να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η επίσκεψη του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε σχολεία της μητροπολιτικής περιφέρειάς του.

Το θέμα απασχόλησε σήμερα Τρίτη τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και οι 12 συνοδικοί ιεράρχες αποφάσισαν να στείλουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστολή εναμένεται να την ενεχειρίσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση που θα έχουν.

Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι κληρικοί θεωρούνται απόβλητοι από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Λυπούμαι που εν έτει 2016, στην πατρίδα μας, οι κληρικοί, θεωρούνται απόβλητοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Λυπούμαι γιατί κάποιοι συνειδητά παραβλέπουν την τεράστια προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο έθνος μας, στη διάρκεια της ιστορικής του πορείας, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι».

dis 2015 2016

Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) 2015-2016. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες καθηγητές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε το "πράσινο φως" στον μητροπολίτη κ. Γαβριήλ να επισκεφθεί σχολεία που βρίσκονται στην μητρόπολιτική περιφέρειά του και να παρακολουθήσει τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Τι απάντησε το υπουργείο στο μητροπολίτη

Στο αίτημα που είχε εκφράσει ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται σχολεία, η Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας απάντησε: «Απαντώντας στη με αρ. πρ. 22/13-1-2015 επιστολή σας, με την οποία ζητάτε να σας χορηγηθεί άδεια εισόδου στα σχολεία των Δήμων της Μητρόπολής σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τις επισκέψεις σας στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των περιοχών Νέας Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Ν. Χαλκηδόνας. Επίσης, όσον αφορά τη δυνατότητα της παρουσίας σας κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σας ενημερώνουμε ότι αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της συναίνεσης των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολικών μονάδων των ανωτέρω περιοχών».

gavriil neas ionias bonis

Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πριν απο λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας, εναποθέτει τις ευθύνες στον προηγούμενο υπουργό παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο υπογραμμίζοντας:

1. Το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει χορηγήσει άδεια εισόδου κατά το τρέχον σχολικό έτος (2015-16) σε Μητροπολίτες ή εκπροσώπους εξωσχολικών θεσμών να παρακολουθούν ή και να διδάσκουν μαθήματα όπως π.χ. το μάθημα των Θρησκευτικών.

2. Άδεια εισόδου και παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά όχι βέβαια διδασκαλίας είχε χορηγηθεί με τον Υπ. Αριθμ. 6482/δ2/15-1-2015 έγγραφο του ΥΠ.ΑΙ.Θ. όταν υπουργός παιδείας ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πριν αναλάβει η σημερινή Κυβέρνηση, και η οποία είχε λήξει από την περσινή χρονιά. Συνεπώς η επίρριψη ευθυνών στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στις Διοικητικές Υπηρεσίες είναι το λιγότερο άστοχη .

Παράλληλα, εστάλη εγκύκλιος στα σχολεία όλης της χώρας προκειμένου να απαντήσουν σε ποια από αυτές έγιναν αντίστοιχες επισκέψεις κι αν ασκήθηκαν διδακτικά καθήκοντα από κληρικούς.

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Το έγγραφο αυτό προκάλεσε θύελλα αντίδράσεων σε εκπαιδευτικούς. Ο Σύλλογος καθηγητών στις περιοχές Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του. Ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης»:

«Για ποιο λόγο το υπουργείο επιτρέπει στην Ι.Μ. να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μάθημα; Για να διαπιστώσει κάποιος ιερωμένος αν ο εκπαιδευτικός κάνει σωστά τη δουλειά του; Και με ποια ιδιότητα η εκκλησία έχει ρόλο στη διδακτική πράξη;... Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σας καλούμε να μη δεχτείτε καν να συζητήσετε την παραπάνω πρόταση του υπουργείου, ως θέμα συνεδρίασης συλλόγου διδασκόντων, όταν αυτός συγκληθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν είστε υποχρεωμένοι ούτε να την συζητήσετε ούτε να την υλοποιήσετε. Θα καταγγείλουμε ως παράνομη την οποιαδήποτε προσπάθεια, ακόμα και της «φιλικής» προτροπής, ή της ανάθεσης της υποχρεωτικής εφαρμογής της παραπάνω πρότασης, παρά τη θέληση των συναδέλφων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ