ΕΛΛΑΔΑ

Το δώρο στον Πατριάρχη και τον Πάπα

Το δώρο στον Πατριάρχη και τον Πάπα

Αυτά τα λυχνάρια είναι το δώρο που θα προσφέρει η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου στον Πάπα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη Μυτιλήνη το Σάββατο.

Το ίδιο έδωσε σήμερα και στον Αρχεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ο Ποντίφικας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots του νησιού. Το δώρο είναι εκμαγείο που έφτιαξαν ειδικά για την περίσταση.

Τα εν λόγω λυχνάρια είναι πιστά αντίγραφα δύο πήλινων λυχνιών φωτισμού, κατασκευασμένα με μήτρα. Βρέθηκαν στη Μυτιλήνη και χρονολογούνται στον 5ο - 6ο αι. μ. Χ.

Εργαστήριο κατασκευής τους είναι τοπικό εργαστήριο της Μυτιλήνης με επιδράσεις πιθανώς από το ακμάζον κατά την εποχή αυτή μικρασιατικό εργαστήριο της Εφέσου.

Οι λύχνοι διακοσμούνται στην ανώτερη επιφάνεια με ανισοσκελή Σταυρό με πεπλατυσμένες κεραίες, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές, αλλά και πρωϊμότερο χρονολογικά σύμβολο της Χριστιανοσύνης, που συμβόλιζε τον ίδιο το Χριστό και τη σωτηρία του κόσμου.

Λύχνοι με διακόσμηση του συμβόλου του Σταυρού αποτελούν σκεύη των πρώτων Χριστιανών που τους ένωνε η κοινή πίστη στον Θεάνθρωπο, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες που επιβίωσαν μετά τους διωγμούς των ιερών μαρτύρων και πιστών στην Ανατολική και Δυτική ελέω Θεού Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ