ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2016: Ποια είναι φέτος η τιμή του οβελία

Πάσχα 2016: Ποια είναι φέτος η τιμή του οβελία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μετά από σκληρή μάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων για την τιμή πώλησης των αμνοεριφίων, αυτή κυμαίνεται τελικά στα 5,5 με 6 ευρώ.

“Παλέψαμε για μια τιμή πάνω από τα 6 ευρώ. Δώσαμε την μάχη με το καρτέλ των Αθηνών”, τόνισε μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Οι τιμές παραγωγού είναι περίπου 5,5 με 6 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα, σε άλλες περιπτώσεις ίδιες με τις περσινές”, σημείωσε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση στον καταναλωτή θα φτάσουν στις περσινές τιμές, 8 με 10 ευρώ και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από τα 8.

Ο κ. Καμπούρης τόνισε την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. “Περιμέναμε περισσότερα, τη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών και των καταναλωτών. Δυστυχώς πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα γιατί απ’ότι φαίνεται είμαστε μόνοι μας”, επεσήμανε.

“Στη συντριπτική πλειοψηφία τα εγχώρια αμνοερίφια έχουν πουληθεί”, ανέφερε, ενώ όσον αφορά την επάρκειά τους στην αγορά είπε πως στα πολυκαταστήματα υπήρχαν αποθεματικές ποσότητες, ενώ πρόσθεσε πως την μεγάλη ζημιά για άλλη μια φορά την κάνουν τα πολυκαταστήματα με τις τιμές προσφοράς.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν συνέφερε τους παραγωγούς να κρατήσουν τα αμνοερίφια μέχρι το Πάσχα καθώς αυτό φέτος έπεφτε αργά και θα έχαναν την παραγωγή του γάλακτος, προσθέτοντας ότι τα διαθέσανε πιο νωρίς, αφού είχαν πολλές εξαγωγές κατά το Πάσχα των Καθολικών.

“Αν δεν υποστηριχτεί ο κτηνοτροφικός κλάδος θα έχουμε συνεχώς μειωμένη παραγωγή. Κάθε χρόνο θα έχουμε περισσότερες εξαγωγές, αφού και οι ξένοι έχουν μάθει να τρώνε αμνοερίφια”, υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης και κατέληξε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων.

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» για τα ελληνικά αμνοερίφια

Πάσχα 2016: Σκληρό παζάρι για την τιμή του οβελία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ