ΕΛΛΑΔΑ

Τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση Μαυρίκου

Τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση Μαυρίκου

Όλα τα σενάρια εξετάζει η αστυνομία για τα αίτια θανάτου του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος ανασύρθηκε απανθρακωμένος από το πολυτελές αυτοκίνητο της συζύγου του, στην Αττική Οδό.

Το αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ώστε να ερευνηθεί εξονυχιστικά και να εξεταστεί από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και αν υπήρχε μηχανικό πρόβλημα.

Οι αρχές θα πάρουν καταθέσεις σχετικά με το πού στάθμευε το αυτοκίνητο η οικογένεια και αν σε εκείνο το σημείο υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και δολιοφθοράς από τρίτο πρόσωπο. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός γιατί δεν υπήρχε απολύτως καμία αντίδραση του οδηγού και καμία προσπάθεια να βγει, έστω και την τελευταία στιγμή, από το αυτοκίνητο. Επίσης, θα εξεταστεί το ιστορικό του οχήματος, πότε έκανε τελευταία φορά service και αν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ή γκάζι.

Σημαντικό ντοκουμέντο αποτελεί και το βίντεο από την Αττική Οδό, το οποίο αναλύουν οι Αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, δεν έχει προηγηθεί έκρηξη.

Σημαντικά στοιχεία ελπίζουν οι αρχές να προκύψουν και από την νεκροψία και τη νεκροτομή, κυρίως αν το πτώμα φέρει τραύματα που δεν σχετίζονται με την πυρκαγιά.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος και η υπόθεση των εκβιασμών

Στις 22 Φεβρουαρίου οι αρχές συνέλαβαν τους Παναγιώτη Μαυρίκο, Τάκη Μουσσά και Χρήστο Φράγκο με την κατηγορία ότι είχαν στήσει κύκλωμα εκβιασμών.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μήνες πριν μετά από καταγγελία γυναίκας στελέχους δημόσιας επιχείρησης, την οποία φέρονταν ότι εκβίαζαν ώστε να τους παραχωρηθεί διαφήμιση. Εκτός από την απειλή για δυσφημιστικά δημοσιεύματα, το κύκλωμα άφηνε να αιωρούνται απειλές κατά του παιδιού της.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι έρευνες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015, όταν δημοσίευμα εφημερίδας του Παναγιώτη Μαυρίκου είχε προκαλέσει την παραίτηση διευθυντικού στέλεχος ΔΕΚΟ, προκαλώντας το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Έθνους το πολυπλόκαμο κύκλωμα δεν δίστασε να απειλήσει και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απειλούσε με σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Στο στόχαστρο των εκβιαστών είχαν μπει και μεταξύ άλλων η Τράπεζα Αττικής, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε απίστευτες συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες, που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες, είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και σαράντα τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.

Από τα ίδια στοιχεία η δράση του κυκλώματος φέρεται να ξεκινά από το 2009, ενώ ο τζίρος των εκβιασμών έφτανε έως και τα 500.000 ευρώ το μήνα.

Στον φάκελο της υπόθεσης περιέχονται τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές, αλλά και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό. Από το υλικό αυτό προκύπτει ότι ο εκδότης και δύο συγκατηγορούμενοί του φέρονταν να εκβίαζαν ΔΕΚΟ, τράπεζες και επιχειρήσεις είτε για να πάρουν διαφήμιση ή για να μην κάνουν δυσφημιστικές αναφορές, μέσω των δύο εντύπων και των τεσσάρων sites που διατηρούσε ο εκδότης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ