ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στο Αιγαίο για τους άφαντους Τούρκους κομάντος

Συναγερμός στο Αιγαίο για τους άφαντους Τούρκους κομάντος
Φωτογραφία αρχείου από ελικόπτερο τύπο Apache Eurokinissi

Σε εξέλιξη παραμένει το θρίλερ στο Αιγαίο μετά τις πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια Τούρκων κομάντος να περάσουν στην Ελλάδα, αναζητώντας άσυλο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «κόκκινος συναγερμός» στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σήμανε την Τετάρτη το απόγευμα μόλις εντοπίστηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – δύο φουσκωτές λέμβοι με περίπου 10 έως 15 άτομα η κάθε μια, να πλέουν εντός των τουρκικών χωρικών αλλά με πιθανή κατεύθυνση την Ελλάδα και ειδικότερα τη Σύμη.

Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή η πυραυλάκατος «Βότσης», η κανονιοφόρος «Ναυμάχος», αλλά και αρκετά σκάφη του λιμενικού, ενώ από αέρος συνέδραμαν στις έρευνες δύο ελικόπτερα. Στη συνέχεια οι ελληνικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη περιπολούν δύο ελικόπτερα τύπου Απάτσι σε Κω, Λέρο και Ρόδο, δύο Super Puma, πλοία του πολεμικού Ναυτικού και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δύο λέμβοι παραμένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ωστόσο η επιφυλακή είναι στο 100%, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως επάνω στα δύο φουσκωτά επιβαίνει η μονάδα των επίλεκτων δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που το βράδυ του πραξικοπήματος, ήταν επιφορτισμένη με τη σύλληψη του Ερντογάν.

Στόχος του ελληνικού στρατού είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περάσουν στην Ελλάδα κι άλλοι Τούρκοι αξιωματικοί, μετά τους 8 που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Πάντως το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε σχετικές πληροφορίες, λέγοντας πως πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές απέφυγαν να σχολιάσουν πληροφορίες ότι τουρκικά F-16 έκαναν πτήσεις επιτήρησης ψάχνοντας τα δύο «χαμένα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από την αποτυχία του πραξικοπήματος και μετά οι τουρκικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για τη σύλληψη των κομάντος, που ωστόσο λόγω και της εκπαίδευσής τους μπορούν να κρυφτούν εύκολα σε δάση και δύσβατες περιοχές.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποφάσισαν να περάσουν στην Ελλάδα προς αναζήτηση «καταφυγίου» και πολιτικού ασύλου όπως έκαναν και οι 8 συνάδελφοί του που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ