ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κόντρα Ιερώνυμου – Φίλη για τα Θρησκευτικά

Νέα κόντρα Ιερώνυμου – Φίλη για τα Θρησκευτικά
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Διαξιφισμοί Ιερώνυμου – Φίλη για τα θρησκευτικά, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δηλώνει ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» και τον υπουργό Παιδείας να απαντά ότι τα θρησκευτικά πρέπει να μετατραπούν από ομολογιακό σε θρησκειολογικό μάθημα.

Η συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, είχε είδηση. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το μάθημα των θρησκευτικών, λέγοντας ότι όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών είναι «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα». Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι το θέμα θα προκαλέσει ρήξη μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας.

Η απάντηση, ήρθε λίγες ώρες αργότερα από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος μετέθεσε ουσιαστικά τις ευθύνες για τις όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Υπεραμύνθηκε της θέσης του να μετατραπεί το μάθημα σε θρησκειολογικό και χαρακτήρισε το μέχρι σήμερα χαρακτήρα του ομολογιακό. Θέση την οποία δεν αποδέχεται, επ’ ουδενί, η Ιερά Σύνοδος.

Ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα».

«...Είναι λάθος, ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κάνοντας λόγο για τον «με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Καμπάνα Ιερώνυμου σε Τσίπρα: Έρχεται ρήξη Πολιτείας - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ