ΕΛΛΑΔΑ

Ποια θα είναι η τύχη των Τούρκων αξιωματικών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ποια θα είναι η τύχη των Τούρκων αξιωματικών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην χώρα, το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους.

Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου, τα τουρκικά μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι, το γραφείο του Γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είχαν ενεργή συμμετοχή στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ