ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Το 15% των προσλήψεων θα αφορά άτομα με αναπηρία

ΑΣΕΠ: Το 15% των προσλήψεων θα αφορά άτομα με αναπηρία
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από τις 3 Μαρτίου και εξής, όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ υποχρεούνται στο 15% να αφορούν σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η είδηση της υπουργικής απόφασης χαροποίησε ιδιαίτερα την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο ευτυχή κατάληψη των πιέσεων της. Στην απόφαση του το υπουργείο ορίζει τα δικαιολογητικά των υποψήφιων ειδικών κατηγοριών για διαγωνισμούς του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ.

Η Συνομοσπονδία μιλά για «αλματώδη αύξηση της ανεργίας» τόσο των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των μελών της οικογένειας τους που έχουν αναλάβει εξ’ ολοκλήρου στην φροντίδα τους.

«Τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, στην παρατεταμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης βιώνουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και ως εκ τούτου έχουν την ανάγκη διακριτών μέτρων που αφορούν στην επαγγελματική αποκατάστασή τους εάν λάβουμε υπόψη και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΕΣΑμεΑ κάνει λόγο για «μεγάλους αγώνες» για την τελική ψήφιση του νόμου 4440 (ΦΕΚ 224 Α΄ 02-12-2016) που εκπληρώνει ένα «πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας».

«Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής στο σύστημα προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους, θεσπίστηκε η κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους. Στο ίδιο άρθρο ψηφίσθηκε και η αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, γονείς/ συζύγους/ αδέρφια /τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ