ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός κινδύνου ο Λ. Παπαδήμος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του (pics+vids)

Εκτός κινδύνου ο Λ. Παπαδήμος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του (pics+vids)
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σταθερή και χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Το πολύωρο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε νωρίτερα ολοκληρώθηκε, ενώ όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξερχόμενος του νοσοκομείου, ο κ. Παπαδήμος θα μπει στην εντατική για προληπτικούς λόγους.

Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, φέροντας πολλά επιφανειακά θραύσματα στον θώρακα, την κοιλιά και τους μηρούς, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε από φάκελο που άνοιξε μέσα στο αυτοκίνητό του, που βρισκόταν εν κινήσει.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς και δύο υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος που τον συνόδευαν.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο αργά το απόγευμα της Πέμπτης, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Στη συνέχεια "αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία".

Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη προφορική κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο συνοδός και υπεύθυνος ασφαλείας του κ. Παπαδήμου, υποστήριξε ότι ο φάκελος ελέγχθηκε δυο φορές αφού τον πήρε από την Ακαδημία Αθηνών.

unnamed

Η επίσημη ανακοίνωση του Ευαγγελισμού

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.
Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την έκρηξη

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, από το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού λίγη ώρα μετά την έκρηξη, φάνηκε λευκός καπνός.

«Ακούστηκε ένα μπαμ και στη συνέχεια μόλις άνοιξαν οι πόρτες είδαμε ότι βγαίναν καπνοί», αναφέρει ένας μάρτυρας, περιγράφοντας τις πρώτες εικόνες από την ώρα που εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος. Όπως λέει, δεν φαίνεται να αιμορραγούσε κάποιος, ωστόσο τα ρούχα των επιβαινόντων ήταν σκισμένα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στο CNN Greece ότι αμέσως μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός, ενώ από το συνοδευτικό αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου βγήκαν άμεσα τρεις άνδρες ασφαλείας και άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου.

«Τον κ. Παπαδήμο, τον είδα ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο. Ήταν τραυματισμένος στο πόδι και στο στομάχι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι ο οδηγός φαινόταν να είναι τραυματισμένος στην πλάτη.

Σε συναγερμό οι αρχές μετά την επίθεση

Αμέσως μετά την έκρηξη, οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως τρομοκρατικό, ενώ εξετάζεται η περίπτωση να έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού χώρου στην επίθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ως απόπειρα δολοφονίας.

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θωρακισμένο, γι' αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και ο συνοδηγός του, οι οποίοι επίσης είναι προσωπικό της ΤτΕ.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

syn

Eurokinissi/Μπολάρη Τατιάνα

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν αυτήν την ώρα από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, τις λεπτομέρειες αυτές θα δώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος όταν μπορέσει να δώσει κατάθεση.

Η περιοχή από το σημείο της έκρηξης μέχρι την Ομόνοια παρέμεινε κλειστή για αρκετή ώρα ενώ τα δύο ΙΧ έγιναν «φύλλο και φτερό» από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής καθώς και από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως αναφέρουν οτι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

ant copy

Eurokinissi/Μπολάρη Τατιάνα

Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τον παγιδευμένο φάκελο που είχε παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό.

Καταδικάζουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και πολιτική ηγεσία

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδήμου και των υπολοίπων τραυματιών.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτησή του στο τουίτερ καταδίκασε την επίθεση.

"Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν" αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, για συμπαράσταση σε αυτή την περιπέτεια, τον κ. Παπαδήμο και όσους τον συνόδευαν.

"Εκφράζουμε οργή και οδύνη για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Επιπλέον, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έσπευσε στον Ευαγγελισμό για να εκφράσει τη συμπαράσταση στους τρεις τραυματίες αλλά και να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση.

18721671 10203069879145180 476835764 o
18721340 10203069880785221 377416956 o

Με έκτακτο δελτίο μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ τη βομβιστική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού.

333

ΔΗΜΟΦΙΛΗ