ΕΛΛΑΔΑ

Το μοναδικό φαινόμενο που κατέγραψε ο φακός της NASA πάνω από την Ελλάδα (pic)

Το μοναδικό φαινόμενο που κατέγραψε ο φακός της NASA πάνω από την Ελλάδα (pic)
Facebook/NASA Earth

Το φαινόμενο Sunglint κατέγραψε ο φακός της NASA στις 6 Ιουλίου στα θαλάσσια νερά γύρω από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ανεβάζοντας την αντίστοιχη φωτογραφία που δείχνει τη χώρα μας στο λογαριασμό της στο Facebook NASA Earth.

Όπως εξηγεί η λεζάντα, το sunlight είναι ένα φαινόμενο "οπτικής" (αντανάκλασης του φωτός). Οι περιοχές δηλαδή όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο ομαλή και λεία αντανακλά περισσότερο φως ηλίου κατευθείαν στον τομογράφο του δορυφόρου. Αντίθετα, στις περιοχές που το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό, συμβαίνει επειδή το φως είναι διάσπαρτο σε πολλές περισσότερες κατευθύνσεις.

Οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από το βορρά είναι συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνει η NASA και εξηγεί:

Καθώς αυτές οι μάζες αέρα διατρέχουν τα νησιά και τις βραχώδεις κορυφές τους, μια «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στην υπήνεμες πλευρές των νησιών (σε αυτή την περίπτωση, στις νότιες πλευρές).

Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές λωρίδες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ταραγμένων ανέμων ή θαλασσών, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ