ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ρεκόρ αίματος στην άσφαλτο

Κρήτη: Ρεκόρ αίματος στην άσφαλτο
eurokinissi

Την τρίτη θέση πανελλαδικά κατέχει η Κρήτη στα τροχαία δυστυχήματα, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μαΐου) σημειώθηκε αύξηση των θανάτων στην περιοχή κατά 10%.

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννης Λιονάκης, είναι αφοπλιστικά. Από την αρχή του έτους το 47% των ατόμων που άφησαν στην άσφαλτο της Κρήτης την τελευταία τους πνοή εντοπίζονται στο νομό Χανίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο Ηράκλειο μέχρι τις 17/8 είχαν σκοτωθεί 10 άτομα, στο Ρέθυμνο πέντε άτομα και στο Λασίθι δύο άτομα. Από τους συνολικά 32 νεκρούς, οι έξι παρασύρθηκαν ενώ περπατούσαν, μεταξύ αυτών και τα δύο άτυχα παιδιά που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Κουνουπιδιανά. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο κ. Λιονάκης, 19 από τους 32 νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί, ενώ 16 από τα 19 θύματα έχασαν τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Αφορμή για τον «μαύρο απολογισμό» αποτέλεσε ο άδικος θάνατος δύο φοιτητών αλλά και η ιστορία που κουβαλά πίσω του ο δρόμος – καρμανιόλα μπροστά στο Πολυτεχνείο. Στον συγκεκριμένο δρόμο έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και άλλα ατυχήματα, χωρίς μέχρι πρότινος ανθρώπινες απώλειες, αλλά όπως αποδείχθηκε ήτα απλώς θέμα χρόνου. Από πλευρά του Δήμου Χανίων αλλά και από το ίδιο το Ίδρυμα έχουν γίνει μελέτες και προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί η επικινδυνότητα του δρόμου, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία εξέτασης από την Περιφέρεια Χανίων.

Όπως σημείωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μία μεγάλη ευθεία, με αρκετό πλάτος και χωρίς σηματοδότηση και αυτό παρασύρει τους οδηγούς, οι οποίοι συνηθίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση για να εγκατασταθεί σηματοδότηση, αλλά η Περιφέρεια Χανίων εξετάζει την πρόταση που κατατέθηκε από το Πολυτεχνείο και αφορά σε τοποθέτηση κυκλικών κόμβων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ