ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο 11 ημερών στην κυβέρνηση από τη Διοίκηση της Eldorado Gold

Τελεσίγραφο 11 ημερών στην κυβέρνηση από τη Διοίκηση της Eldorado Gold
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική έως τις 22 Σεπτεμβρίου έδωσε η Διοίκηση της Eldorado Gold σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο Τζώρτζ Μπέρν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold ξεκαθάρισε πως τους τελευταίους πέντε μήνες η εταιρεία αναμένει λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Κατά τον ίδιο η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προεξοφλήσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η εταιρεία εάν ναυαγήσει η επένδυση.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως το σημερινό εργατικό δυναμικό της εταιρείας είναι περίπου 2.400 ατόμων στην Ελλάδα, ενώ διευκρινίστηκε πως για φόρους και εργοδοτικές εισφορές η εταιρεία καταβάλει την τελευταία πενταετία 200 εκατ. δολάρια, ήτοι έχει εισφέρει 1 δις ευρώ από το 2012 έως σήμερα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold αποκάλυψε πως η εταιρεία έχει απευθυνθεί με τρεις επιστολές στην κυβέρνηση με την τελευταία να έχει αποσταλεί προσφάτως, αλλά δεν έχει λάβει καμια απάντηση από το Γραφείο του πρωθυπουργού.

"Είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει διάλογος σύντομα με την κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας επωφελούς λύσης", τόνισε ο Τζώρτζ Μπέρν.

4224061

Eurokinissi

Οι αντιδράσεις...

Η απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεων στη χώρα μας, προκάλεσε «χαμόγελα» αλλά και «πονοκέφαλο».

Την ικανοποίησή της για την αναστολή επενδύσεων στην Ελλάδα από την Eldorado Gold, εξέφρασε η Κατερίνα Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, μιλώντας στο CNN Greece.

«Είναι μια θετική εξέλιξη. Σταματά η φυσική καταστροφή του τόπου μου. Έχω αγωνιστεί πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να σταματήσει δηλαδή αυτή η καταστροφή», δήλωσε η Κατερίνα Εγγλέζη και πρόσθεσε ότι η παραπάνω εξέλιξη «είναι σε πλήρη συμφωνία με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ».

Σε ερώτηση αναφορικά με την επένδυση στις Σκουριές ο κ. Καμμένος τόνισε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση.

Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς την ανακοίνωση της ELDORADO για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρωθυπουργό δεν εξετάσθηκε το θέμα της Eldorado Gold. Ομοίως ξεκαθαρίσθηκε πως ο κ. Τσακαλώτος δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε σχετική συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη για το εν λόγω θέμα.

Επίθεση από ΝΔ

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ανακοίνωση της ELDORADO GOLD πως αποχωρεί από τη χώρα μας εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «από το στόμα του κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο -και έχει σχέση, με τις επενδύσεις- ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις».

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως τα λόγια του κ. Τσίπρα δεν έχουν πολιτικό βάρος ποτέ δεν έχει κρατήσει καμία από τις υποσχέσεις του. Έκανε λόγο για «επενδυτικό κρεσέντο του κ. Τσίπρα, για επενδύσεις που θα σάρωναν τη χώρα, και έρχεται πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρις", η ΕLDORADO COLD, με πάνω από 1.100 εργαζόμενους, φορολογία η οποία πληρώνει έξοδα του ελληνικού κράτους, περιβαλλοντικά έργα κ.λ.π. να πει ότι αναστέλλει τις εργασίες της κι αποχωρεί».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίςας, Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε:

"Φεύγει η Eldorado Gold από την Ελλάδα: Ο ανίκανος Τσίπρας χθες μιλούσε για προσέλκυση επενδύσεων και σήμερα αυτό".

Γεννηματά: Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

«Δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει... μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», τόνισε η κ. Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ