ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Καταλανοί «πλημμύρισαν» τους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας (pics&vids)

Χιλιάδες Καταλανοί «πλημμύρισαν» τους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας (pics&vids)

Χιλιάδες Καταλανοί «πλημμύρησαν» τους δρόμους της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας αντιδρώντας στην αγριότητα που επέδειξε η αστυνομία κατά την διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Με βασικό σύνθημα το «ανεξαρτησία» οι πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών στη γενική απεργία που προκηρύχθηκε για τα επεισόδια που αμαύρωσαν το δημοψήφισμα, ασκώντας έτσι έντονη πίεση στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν 15,000 άτομα. Φορώντας την Estelada, την σημαία της καταλανικής περιφέρειας βροντοφώναξαν: «Οι δρόμοι θα γίνουν δικοί μας». Δεν έλειψαν βέβαια και οι ισπανικές σημαίες, που όμως «αγκαλιάστηκαν» από τους συμμετέχοντες της απεργίας.

«Μία πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταιών ετών επίθεση στην δημοκρατία απαιτεί μία κοινή απάντηση», τόνισε συνδικαλιστής σωματείου που συμμετείχε στη γενική απεργία.

Πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας και σήκωσαν τα χέρια ψηλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πανεπιστήμια και σχολεία έκλεισαν και οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στην «έντονη καταδίκη» της αστυνομικής δράσης κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, όπως τόνισαν οι διαδηλωτές.

Το μετρό της Βαρκελώνης υπολειτουργούσε και η τοπική αγορά της Boqueria έμοιαζε με έρημο τοπίο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για εντάσεις ή επεισόδια κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος», τόνισε ο 53χρονος Ζοζέ Λαβίνα, που ταξίδεψε στη Βαρκελώνη από μία κοντινή πόλη για να συμμετέχει στις διαδηλώσεις. «Έφεραν τη βία μαζί τους. Ξυλοκόπησαν πολίτες που είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πώς να μην είμαστε εξαγριωμένοι;»

Τουλάχιστον 893 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής από την αστυνομία της Μαδρίτης.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να διεξάγει μία ενδελεχή έρευνα για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός βέβαια, όπως και πολλοί υπουργοί του, υπεραμήνθηκαν των μέσων που χρησιμοποίησε η αστυνομία για την αναβολή του «αντισυνταγματικού», όπως το είχαν χαρακτηρίσει, δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ