ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχρέιν και ΗΑΕ στηρίζουν πλήρως την νέα πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν

Μπαχρέιν και ΗΑΕ στηρίζουν πλήρως την νέα πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν
REUTERS/Kevin Lamarque

Την πλήρη στήριξή τους στην νέα αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν ανακοίνωσαν την Παρασκευή το βράδυ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον για να αντιμετωπιστεί η στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Τα ΗΑΕ δηλώνουν την πλήρη στήριξή τους στην νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πολιτικών του Ιράν που υπονομεύουν την ασφάλεια και την σταθερότητα», τόνισε το πρακτορείο με ανάρτησή του στο twitter.

Το Μπαχρέιν επίσης καλωσόρισε με ανακοίνωσή του την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και στην στήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στην Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Σήμερα ανακοινώνω τη στρατηγική μας μαζί με αρκετά σημαντικά βήματα που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν ποτέ - και εννοώ ποτέ - να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Αμερική αποσύρεται από την συμφωνία, αλλά πηγαίνει τη συμφωνία στο Κογκρέσο, το οποίο έχει διορία 60 ημερών προκειμένου να την επανεξετάσει και να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις.

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αποφασίσει, τότε η συμφωνία θα τερματιστεί, διεμήνυσε ο Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του τα νέα μέτρα να υποχρεώσουν το Ιράν να επανεξετάσει αυτό το «κυνήγι τρομοκρατίας». Όπως είπε, το Ιράν έχει κάνει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ