ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Βερολίνο: Καταπέλτης το πόρισμα για τις Αρχές, είχαν συλλάβει τον Αμρί και τον άφησαν

Επίθεση στο Βερολίνο: Καταπέλτης το πόρισμα για τις Αρχές, είχαν συλλάβει τον Αμρί και τον άφησαν
REUTERS/Fabrizio Bensch

Καταπέλτης για τις γερμανικές αρχές είναι το πόρισμα του ειδικού ερευνητή αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση την παραμονή των Χριστουγέννων στο Βερολίνο με 12 νεκρούς: Ο Τυνήσιος Άνις Άμρι θα έπρεπε να είχε συλληφθεί.

Ήταν η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ο τυνήσιος Άνις Άμρι έπεφτε με νταλίκα πάνω στο πλήθος στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου παραμονή Χριστουγέννων του 2016. Λίγο αργότερα η γερουσία του Βερολίνου ανέθετε σε ειδικό ερευνητή να διερευνήσει τις υποψίες για λάθη και παραλείψεις των γερμανικών αρχών στην υπόθεση. Η πρώτη ενδιάμεση έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι και έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες, ακόμα και παραποίηση αρχείων.

AMRI

(Πηγή: POLICE RECORD OBTAINED VIA REUTERS)

Τρεις μήνες αργότερα ο ειδικός ερευνητής Μπούνο Γιόστ παρουσίασε στο Βερολίνο το τελικό πόρισμα της έκθεσης, με το οποίο επιβεβαιώνεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαθών και παραλείψεων των γερμανικών αρχών.

Η έκθεση δεν απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι αν οι γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο. Κατά την εκτίμηση του ερευνητή η γερμανική αστυνομία δεν εκμεταλλεύθηκε τη χρυσή ευκαιρία που της δόθηκε τέλη Ιουλίου του 2016. Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε τον Άνις Άμρι στην πόλη Φριντριχσχάφεν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν κατάλαβαν με ποιόν είχαν να κάνουν και έτσι ο Τυνήσιος αφέθηκε μετά από μόλις δύο μέρες ελεύθερος.

Όταν έγινε αυτό το λάθος οι γερμανικές αρχές γνώριζαν ότι ο Άνις Άμρι, είχε ζητήσει άσυλο σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με πλαστά ονόματα, ότι εμπορευόταν ναρκωτικά και ότι είχε εμπλακεί σε συμπλοκές. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται από παρακολουθήσεις της αστυνομίας του Βερολίνου. Το όνομα Άμρι ήταν τότε ήδη καταγεγραμμένο στο Κοινό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της ομοσπονδίας και των κρατιδίων (GTAZ). Με λίγα λόγια, ο ειδικός ερευνητής συμπεραίνει ότι ο μετέπειτα τρομοκράτης θα έπρεπε να είχε συλληφθεί όχι για ένα διήμερο, αλλά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

23

(Πηγή: EPA/ANSA/DANIELE BENNATI)

Όλα δείχνουν ότι από τότε που ο Τυνήσιος εισήλθε στη Γερμανία από την Ιταλία μέχρι την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά ξεγελούσε τις γερμανικές αρχές. Όπως όμως υπενθυμίζει ο Μπρούνο Γιοστ, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015 οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν υπό τρομερή πίεση. Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τότε τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων και μεταναστών δεν αποθηκεύονταν ψηφιακά, αλλά σε χαρτί. Και γι' αυτό το λόγο ο Άμρι κατάφερνε συνεχώς να ξεφεύγει από τις αρχές και να χρησιμοποιεί πλαστά ονόματα στις μετακινήσεις του εντός Γερμανίας. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί ωστόσο τίποτα, υπογράμμισε ο ειδικός ερευνητής.

33

(Πηγή: REUTERS/ FABRIZIO BENSCH)

Αντιδρώντας στο πόρισμα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ ζητά μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung περισσότερες εξουσίες για τις ομοσπονδιακές αρχές όταν πρόκειται για εν δυνάμει τρομοκράτες. Παράλληλα ζητά ενίσχυση προσωπικού τόσο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος όσο και στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ