ΚΟΣΜΟΣ

Η «δημιουργική ασάφεια» του Πουτζντεμόν δημιουργεί εκνευρισμό στη Μαδρίτη

Η «δημιουργική ασάφεια» του Πουτζντεμόν δημιουργεί εκνευρισμό στη Μαδρίτη
REUTERS/Jon Nazca

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη έχει ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν για να απαντήσει σαφώς στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας ή όχι.

Αυτή είναι η θέση που εξέφρασε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά την επιστολή του καταλανού ηγέτη στον Μαριάνο Ραχόι, στην οποία δεν δινόταν σαφής απάντηση στο ερώτημα της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά διαβιβαζόταν, εκ νέου, ένα αίτημα για διάλογο.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει ‘ναι’ η ‘όχι’» στο αν διακήρυξε την ανεξαρτησία, τόνισε η αναπληρωτής πρωθυπουργός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά υπογράμμισε πως η απάντηση που έδωσε ο καταλανός ηγέτης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι στερείται εγκυρότητας.

2017 10 16T092743Z 1928125048 RC16C7758700 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(Η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας/REUTERS/Juan Medina)

«Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη, αλλά η απάντηση (του) δεν είναι», τόνισε ο Καταλά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει πλέον στα χέρια του ακόμη ένα τελεσίγραφο, αυτή την φορά όμως ο χρόνος είναι πιο πιεστικός.

Η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν λάβει σαφή απάντηση από την άλλη πλευρά θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή εξουσιών της αυτόνομης περιφέρειας, ένα μέτρο που είναι Συνταγματικό και μπορεί να εφαρμοστεί όταν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία, όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.

Η... ασαφής επιστολή του Κάρλες Πουτζντεμόν

Στην επιστολή του ο ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας δεν ξεκαθάρισε αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, αλλά αντιπρότεινε περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις.

2017 10 15T112559Z 1286054364 RC1656D01DD0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

«Η πρότασή μας για διάλογο είναι ειλικρινής, παρά τα όσα συνέβησαν», ανέφερε ο Πουτζντεμόν στην επιστολή του, στην οποία εξέφραζε την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

(Ο Κάρλες Πουτζντεμόν/REUTERS/Ivan Alvarado)

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», έγραψε προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο καταλανός ηγέτης ζήτησε από τον Μαριάνο Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν» απαντώντας στην προειδοποίηση με την οποία η ισπανική κυβέρνηση του ζητούσε να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ