ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ασαφής η απάντηση Πουτζντεμόν περί ανεξαρτησίας

Καταλονία: Ασαφής η απάντηση Πουτζντεμόν περί ανεξαρτησίας
REUTERS/Jon Nazca

Με μια… ασαφή απάντηση ανταποκρίθηκε στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ο ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας, καθώς δεν ξεκαθαρίζει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας κι αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή του με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του είχε θέσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Κάρλες Πουτζντεμόν αντιπροτείνει περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις.

«Η πρότασή μας για διάλογο είναι ειλικρινής, παρά τα όσα συνέβησαν», αναφέρει ο Πουτζντεμόν στην επιστολή του, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο καταλανός ηγέτης ζητεί από τον Μαριάνο Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν» απαντώντας στην προειδοποίηση με την οποία η ισπανική κυβέρνηση του ζητούσε να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στερείται εγκυρότητας.

Υπενθυμίζεται πως η Μαδρίτη είχε απευθύνει τελεσίγραφο στον ηγέτη της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει αν πράγματι κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής. Σε περίπτωση που η απάντησή του ήταν θετική, ο Ραχόι του έδινε περιθώριο ως την Πέμπτη για να αποσύρει τη δήλωσή του.

Σε αντίθετη περίπτωση η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της περιοχής και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της, ακόμα και με τη χρήση βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ