ΚΟΣΜΟΣ

Οφηλία: Άρχισε το «σφυροκόπημα» των ακτών της Ιρλανδίας

Οφηλία: Άρχισε το «σφυροκόπημα» των ακτών της Ιρλανδίας

Τις νότιες ακτές της Ιρλανδίας άρχισε να «χτυπά» η τροπική καταιγίδα Οφηλία, και δείχνοντας από νωρίς τις άγριες διαθέσεις της έχει ήδη ξεριζώσει δέντρα και κολώνες ηλεκτροδότησης, ενώ οι ισχυροί άνεμοί της δημιουργούν κύματα που φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν σε ολόκληρη την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της στη νοτιοανατολική κομητεία Ουότερφορντ της Ιρλανδίας.

Οι τοπικές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από την ισχυρότερη καταιγίδα που πλήττει την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, καλώντας τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 130 πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αν και η Οφηλία υποβαθμίστηκε από τυφώνα σε τροπική καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, χτύπησε με ισχυρούς ανέμους που φθάνουν και τα 176 χιλιόμετρα την ώρα, το πρωί της Δευτέρας τις ιρλανδικές ακτές, κυρίως στον Νότο.

2017 10 16T112826Z 417719086 RC13F5052910 RTRMADP 3 STORM OPHELIA IRELAND


Πηγή:REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Οι ριπές του ανέμου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή σας. Μην βγαίνετε έξω από τα σπίτια σας» ήταν η έκκληση που απηύθυναν προς τους πολίτες οι Αρχές, κύριο μέλημα των οποίων είναι να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και οι θάνατοι.

2017 10 16T113532Z 1508559321 RC1CA8C31530 RTRMADP 3 STORM OPHELIA


Η Οφηλία όπως φαίνεται από το διάστημα, καθώς πλησιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο/Πηγή:NASA SPORT/ via REUTERS

Η Οφηλία προβλέπεται να σαρώσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκαρ, συμβουλεύοντας τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η «ανατομία» ενός τυφώνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εδώ και μέρες προειδοποιήσει για την «επίσκεψη» της Οφηλίας, η οποία θα επηρεάσει και άλλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, καθώς κινείται προς τη Σκωτία.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν την Οφηλία με την «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987, κατά την οποία άνεμοι με την ισχύ του τυφώνα σάρωσαν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση κάνει τη σύγκριση με τον τυφώνα Ντέμπι το 1961, που προκάλεσε 11 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ