ΚΟΣΜΟΣ

«Οχυρώνεται» η Ιρλανδία εν αναμονή της «Οφηλίας»

«Οχυρώνεται» η Ιρλανδία εν αναμονή της «Οφηλίας»
EPA / ESA / HANDOUT

Την Ιρλανδία πλησιάζει η Οφήλια, που χθες το βράδυ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, με το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων να προειδοποιεί ότι αναμένεται να μεταβληθεί σε μετα - τροπικό κυκλώνα, αλλά με τους ανέμους που θα τον συνοδεύουν να έχουν τη δύναμη τυφώνα.

Με τη χειρότερη καταιγίδα τα τελευταία 50 χρόνια να πλησιάζει, οι Αρχές της Ιρλανδίας έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός ώστε να ενισχύσουν τα αντιπλημμυρικά έργα σε πολλές περιοχές. Όλα αυτά την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πλημμύρες, ζημιές και ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 130χλμ την ώρα.

«Η δική μας ανησυχία είναι να αποφύγουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις του "χτυπήματος" που περιμένουμε. Ιδιαιτέρως, να μην υπάρξουν θύματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης της Ιρλανδίας, Σον Χόγκαν, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες:

Μην βγείτε από τα σπίτια σας.

Η «ανατομία» ενός τυφώνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα βρετανικά Μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν την τροπική καταιγίδα Οφήλια με την «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987 ενώ η κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε την ανησυχία της ότι το «χτύπημα» της Οφηλίας, πιθανόν, να είναι χειρότερο από τον τυφώνα Debbie το 1961, που είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

ophelia

(Πηγή: NOAA)

Την ίδια ώρα κλιματολόγοι ανέφεραν ότι παρόμοιες καταιγίδες έχουν αλλάζει το σχήμα και την έκταση των ακτών της Ιρλανδίας κατά το παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ