ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ για την κλιματική αλλαγή: Θα ψηθούμε!

Λαγκάρντ για την κλιματική αλλαγή: Θα ψηθούμε!
REUTERS/Hamad I Mohammed

Ιδιαιτέρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων. «Θα ψηθούμε», είπε με στόμφο.

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα… θα προχωράμε προς ένα σκοτεινό μέλλονσε 50 χρόνια», τόνισε κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Ριάντ την Τρίτη.

Αν ο κόσμος δεν λάβει «σημαντικές αποφάσεις» για την κλιματική αλλαγή τότε το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αβέβαιο, επεσήμανε.

Το 2015 περίπου 195 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία των Παρισίων με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως θα αποσύρει εντός τριετίας τη χώρα του από την συμφωνία, στηρίζοντας την απόφασή του στις σοβαρές επιπτώσεις που αυτή έχει στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φυσικά η κίνηση του γνώρισε την κατακραυγή από παγκόσμιους ηγέτες, ακτιβιστές και τον ίδιο τον απελθόντα γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι-Μουν, ο οποίος επεσήμανε πως ο Τραμπ «στέκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας».

Αν ο πλανήτης θέλει ένα μέλλον που «μοιάζει με ουτοπία» τότε πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, τόνισε η Λαγκάρντ. Μάλιστα προέβλεψε πως εντός των επόμενων 50 ετών, το πετρέλαιο θα είναι δευτερογενές εμπόρευμα.

Κλιματική αλλαγή: ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε επίσης να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η Σαουδική Αραβία προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για την μείωση των περιορισμών που τίθενται στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε δήλωσή της μετά το φόρουμ. Παράλληλα, επικρότησε τις κινήσεις του Ριάντ όσον αφορά της μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά την διάρκεια του φόρουμ ο πρίγκιπας του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προανήγγειλε τη στροφή του Ριάντ στον μετριοπαθή ισλαμισμό και άνοιγμα προς όλες τις θρησκείες του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ