ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική αλλαγή: ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Κλιματική αλλαγή: ο πλανήτης εκπέμπει SOS
REUTERS/Stephen Yang

Η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή και οι πρόσφατοι καταστροφικοί τυφώνες που «χτύπησαν» τις ΗΠΑ και την Καραϊβική αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση της κακομεταχείρισης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

«Η αλληλουχία των κυκλώνων αλλά και η έντασή τους σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει και εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και ειδικά της υπερθέρμανσης της θάλασσας», λέει στο CNN Greece o Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη των φαινομένων.

Ο κ. Συνολάκης χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρες» τις εικόνες καταστροφής που παρακολουθήσαμε από το πλημμυρισμένο Μαϊάμι και αλλού και σημειώνει ότι στο εξής θα δημιουργούνται συχνότερα κυκλώνες, τους οποίους κανένα σύστημα «ακόμα και αυτό των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντέξει».

«Αν συνεχίσουμε να υπερθερμαίνουμε τον πλανήτη θα βλέπουμε πλημμύρες στο Μαϊάμι πολύ πιο συχνά και όχι μόνο από τους τυφώνες αλλά από ακραίες καταιγίδες» υπογραμμίζει.

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως λέει, με την εφαρμογή της συνθήκης του Παρισιού που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια για την Κλιματική Αλλαγή.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Ερωτηθείς από το CNN Greece αν η Ελλάδα κινδυνεύει από τσουνάμι, ο ακαδημαϊκός υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο στην Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Αστυπάλαια, την Κρήτη και προσφάτως στη Μυτιλήνη και στην Κω.

«Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν. Είναι πολύ πιο συχνά από ότι νομίζαμε και απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση που έπειτα από μία σεισμική δόνηση δημιουργηθεί τσουνάμι;

Ο Κώστας Συνολάκης εξηγεί:

«Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχουμε τόσα νησιά δεν θα υπάρχει ποτέ χρόνος για έγκαιρη προειδοποίηση. Έτσι, αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι αν είμαστε κοντά στη θάλασσα και αισθανθούμε μία σεισμική δόνηση η οποία διαρκεί περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα θα πρέπει να απομακρυνθούμε και να περιμένουμε τουλάχιστον μία ώρα ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει δημιουργηθεί τσουνάμι. Πρέπει να φθάσουμε σε ένα ύψος περίπου 10 με 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ