ΚΟΣΜΟΣ

Άφαντος ο Πουτζντεμόν: Ακύρωσε το διάγγελμα για την προκήρυξη εκλογών

Άφαντος ο Πουτζντεμόν: Ακύρωσε το διάγγελμα για την προκήρυξη εκλογών
Ruben Moreno Garcia/Generalitat de Catalunya/Handout via REUTERS

Στο «παρά πέντε» ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν ακύρωσε το προγραμματισμένο του διάγγελμα, με οποίο αναμενόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές  για τις 20 Δεκεμβρίου και παραμένει άφαντος, καθώς δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τους λόγους που τον οδήγησαν στην ακύρωση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν για το περιεχόμενο του διαγγέλματός του, ο Πουτζντεμόν θα προκήρυττε εκλογές, αλλά δεν θα κήρυττε την ανεξαρτησία της περιοχής από την υπόλοιπη Ισπανία, όπως είχε διαρρεύσει.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Πουτζντεμόν επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τις πληροφορίες επιβεβαίωνε και η παραίτηση πολλών βουλευτών του κόμματος του καταλανού ηγέτη, ο οποίος χθες αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Μαδρίτη ώστε να συμμετέχει στη συζήτηση της Γερουσίας.

Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση επί του θέματος, περιμένοντας τις δηλώσεις του Πουτζντεμόν, που όμως δεν θα γίνουν. Η νέα αυτή κίνηση του καταλανού ηγέτη ίσως δυσχεράνει το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Γερουσία της Ισπανίας αναμένεται να ψηφίσει αύριο, Παρασκευή, το άρθρο 155 για την αναστολή των εξουσιών της καταλανικής κυβέρνησης.

2017 10 26T121817Z 608664169 RC15A13DEF60 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Yves Herman

Έξω από το κυβερνητικό κτίριο της Βαρκελώνης έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

2017 10 26T122029Z 676616865 RC1DCED5D560 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Yves Herman

Επιστολή «κόλαφος» στη Γερουσία

Νωρίτερα, σε επιστολή που απηύθυνε στην ισπανική Γερουσία ο Κάρλες Πουτζντεμόν εκτίμησε πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει 'σοβαρή έκτακτη κατάσταση', θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», έγραφε ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαίωνε πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.

Στην επιχειρηματολογία του, ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλούνταν εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως ο κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

2017 10 26T124721Z 1790660580 RC12A816B040 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Yves Herman

Υπογράμμιζε κυρίως πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας. Εξάλλου, επισήμανε, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».

Σ' αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημέρωνε τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ