ΚΟΣΜΟΣ

Στις 18:00 το διάγγελμα του Κάρλες Πουτζντεμόν για τις πρόωρες εκλογές

Στις 18:00 το διάγγελμα του Κάρλες Πουτζντεμόν για τις πρόωρες εκλογές
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Έντονο είναι το αίσθημα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Καταλονία λόγω της στάσης που τηρεί ο ηγέτης της αυτόνομης περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Αρχικώς ακύρωσε, δίχως προειδοποίηση, το προγραμματισμένο διάγγελμά του, με το οποίο θα προκήρυττε πρόωρες εκλογές, ενώ λίγες ώρες αργότερα η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το διάγγελμα θα γίνει τελικώς στις 18:00 μ.μ (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από το μεσημέρι, ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκηρύξει τις εκλογές ως απάντηση στην συζήτηση για ψήφιση του άρθρου 155 από την Γερουσία της Ισπανίας, προκαλώντας όμως έτσι σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.

Το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

«Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα», είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μία ώρα με την ομιλία Πουτζντεμόν θα γίνει η συνεδρίαση της Βουλής της Καταλονίας, στην οποία θα εμφανιστεί και ο καταλανός ηγέτης.

Αύριο, Παρασκευή, η Γερουσία της Ισπανίας αναμένεται να ψηφίσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155 το οποίο προβλέπει την αναστολή των εξουσιών της αυτόνομης περιφέρειας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εάν ο Πουτζντεμόν προχωρήσει τελικώς στην προκήρυξη εκλογών, τότε το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα αποδεχθεί την πρόταση των Σοσιαλιστών και δεν θα θέσει σε ισχύ το άρθρο.

Στους δρόμους της Βαρκελώνης είναι σε εξελίξη από νωρίς διαδηλώσεις φοιτητών που έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ