ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η Γερουσία ενεργοποίησε επίσημα το άρθρο 155 του Συντάγματος

Ισπανία: Η Γερουσία ενεργοποίησε επίσημα το άρθρο 155 του Συντάγματος
REUTERS/ SUSANA VERA

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, η οποία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Το υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αίρεται η αυτονομία της Καταλονίας.

Αναμένεται το διάγγελμα Ραχόι ο οποίος θα αποσαφηνίσει τα άμεσα μέτρα που θα λάβει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, οι ανώτατοι εισαγγελείς της Ισπανίας ενδεχομένως να απαγγείλουν κατηγορίες στον Πουτζδεμόν για ανταρσία οι οποίες επιφέρουν μέχρι και 30 χρόνια φυλάκιση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας κατά της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας,

Λίγη ώρα νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν απεύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ