ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πουτζντεμόν παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία

Ο Πουτζντεμόν παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία
TV3 via REUTERS

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία, έπειτα από τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος του, που εξέδωσαν οι ισπανικές Αρχές. Αυτό μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Βελγίου. 

Σημειώνεται πως τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος τόσο του Πουτζντεμόν όσο και τεσσάρων "υπουργών" του, που βρίσκονται στο Βέλγιο. Ο ίδιος, είχε δηλώσει έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές Αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

2017 11 05T135437Z 565546887 RC18CDF94A40 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Yves Herman

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι. Αύριο το πρωί ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

Στην περίπτωση που ο δικαστής αποφασίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης βάσει του ισπανικού αιτήματος, η υπόθεση παραπέμπεται σε δικαστήριο το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί εντός 15 ημερών για το αν θα εκτελέσει ή όχι την εντολή.

Ο Πουτζντεμόν έχει τη δυνατότητα έφεσης σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες.

«Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις εκλογές»

Την ίδια ώρα, η Καταλονία προετοιμάζεται για τοπικές εκλογές και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία, θα κερδίσουν τον Δεκέμβριο (λαμβάνοντας 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο) αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα κόμματα αυτά είναι: Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDeCAT) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ