ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

«Θρίλερ» με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν
REUTERS/Juan Medina

Εκδόθηκε τελικά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ζήτησαν οι ισπανικές εισαγγελικές Αρχές εις βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του, που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο. Την είδηση, επιβεβαίωσε και επίσημα ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση. 

«Μόλις έμαθα από τον πελάτη μου ότι το ένταλμα έχει εκδοθεί», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ, σημειώνοντας πως ο Πουτζντεμόν θα παραμείνει στο Βέλγιο και θα συνεργαστεί πλήρως με τις βελγικές Αρχές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Νωρίτερα, επικρατούσε σύγχυση καθώς, ενώ αρχικά είχε μεταδοθεί, -από διεθνή πρακτορεία και την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia- πως το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, η Ισπανίδα δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας έκανε γνωστό πως δεν θα το εκδώσει πριν την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. «Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και όπως προβλέπεται από το νόμο, εφόσον ο Πουτζντεμόν παραμένει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Νωρίτερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης. Ζήτησε επίσης να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν την Πέμπτη ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Από τις Βρυξέλλες, πάντως, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης πως μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ