ΚΟΣΜΟΣ

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται τελικά ο Χαρίρι

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται τελικά ο Χαρίρι
Saudi Press Agency/Handout via REUTERS/File Photo

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι επισκέφθηκε σήμερα το Άμπου Ντάμπι, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούν στη Βηρυτό ότι η Σαουδική Αραβία του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα κι ότι βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό

Το Σάββατο ο Χαρίρι από τη Σαουδική Αραβία όπου βρισκόταν, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, με τηλεοπτικό διάγγελμα, την παραίτησή του, είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και κατηγόρησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον Λίβανο.

Μια παραίτηση, φυλακίσεις και πύραυλοι: Οι 24 ώρες που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή

Το γεγονός ότι ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Ριάντ οδήγησε πολλά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους να διατυπώσουν εικασίες ότι αναγκάστηκε να πάρει αυτήν την απόφαση και ότι δεν έχει ελευθερία κινήσεων. Το διάγγελμά του εξάλλου συνέπεσε με τη σύλληψη δεκάδων πριγκίπων, υπουργών και επιχειρηματιών που κατηγορούνται για διαφθορά στη Σαουδική Αραβία. Η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ έφτασε μάλιστα στο σημείο να γράψει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο Χαρίρι είναι "όμηρος" στη Σ. Αραβία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο σήμερα το WAM, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΑΕ, μετέδωσε ότι ο Χαρίρι επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι όπου ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν τον διαβεβαίωσε για την "υποστήριξη" που παρέχουν τα Εμιράτα στη χώρα του απέναντι στις "παρεμβάσεις", αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ