ΚΟΣΜΟΣ

Ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου - Φοβάται για τη ζωή του

Ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου - Φοβάται για τη ζωή του
REUTERS/Mohamed Azakir

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, με τηλεοπτικό του διάγγελμα. 

Όπως είπε, το κλίμα στον Λίβανο μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την δολοφονία του πατέρα του. Παράλληλα, άσκησε κριτική εις βάρος του Ιράν και της Χεζμπολάχ και τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει "σχέδιο δολοφονίας του".

«Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι», είπε, σημειώνοντας: «Έχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου».

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο Χαρίρι είπε ακόμη ότι το Ιράν «χάνει από την ανάμειξή του στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου» και τόνισε ότι ο Λίβανος θα «υψώσει το ανάστημά του, όπως έκανε και στο παρελθόν» και θα «κόψει τα χέρια που δόλια απλώνονται πάνω του».

Ο Σααντεντίν Ραφίκ Χαρίρι είναι ο νεότερος γιος του Ραφίκ Χαρίρι, δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου και πρωθυπουργός του Λιβάνου από τις 18 Δεκεμβρίου 2016. Από το 2006 βρίσκεται στη λίστα με τα πλουσιότερα πρόσωπα στον κόσμο, που συντάσσεται από το περιοδικό Forbes.

2017 11 04T112856Z 1018472120 RC1421951C70 RTRMADP 3 LEBANON POLITICS HARIRI

REUTERS/Mohamed Azakir

Την εποχή του θανάτου του πατέρα του, ήταν επικεφαλής της σαουδικής Ογκέρ, μίας πολυκλαδικής κατασκευαστικής εταιρείας αξίας $3,15 δισ. δολαρίων, που είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του και ζούσε στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του πατέρα του και την Επανάσταση των Κέδρων, ο Σαάντ Χαρίρι επέστρεψε στον Λίβανο και ανέλαβε τον πολιτικό ρόλο του Ραφίκ Χαρίρι. Πήρε μέρος στις εκλογές για το κοινοβούλιο, επικεφαλής ενός αντισυριακού σχηματισμού, μέλος της συμμαχίας 14 Μαρτίου η οποία σχημάτισε κυβέρνηση.

2017 10 28T171226Z 5336090 RC1E824A0930 RTRMADP 3 CYPRUS LEBANON

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Είναι υπέρμαχος του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, όπως και ο πατέρας του, και αντιτίθεται στην επιρροή της Συρίας στο Λίβανο.

Στις 30 Οκτωβρίου του 2007 κατηγόρησε τη Συρία ότι προσπαθούσε να δολοφονήσει τον ίδιο και τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα. Το Σεπτέμβριο του 2008, ο Χαρίρι κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι "εξάγει τρομοκρατία στον Λίβανο".

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία -πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ- δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jadeed, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ