ΚΟΣΜΟΣ

«Βοηθήστε μας ή πυροβολήστε μας»: Τρεις ιστορίες από την προσφυγική κρίση

«Βοηθήστε μας ή πυροβολήστε μας»: Τρεις ιστορίες από την προσφυγική κρίση
Ιρανός έχει ράψει το στόμα του στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων REUTERS/Yannis Behrakis

Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στη μέση του πουθενά, ανάμεσα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, κρατώντας χαρτόνια που αναγράφουν «Βοηθήστε μας ή πυροβολήστε μας», ένα μήνυμα απελπισίας

Στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, ένας άνδρας που ξεφεύγει από την αβάσταχτη βία της πατρίδας του, ξυλοκοπείται από φρουρό και εξαναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα του.

Στην Σουηδία, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός πασχίζει να συγκρατήσει τα δάκρυα της ενώ ανακοινώνει ότι η χώρα της δεν μπορεί να διαχειριστεί την εισροή προσφύγων και κλείνει τα σύνορα της μέχρι νεωτέρας.

Τρία στιγμιότυπα της προσφυγικής κρίσης και των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε μια ήπειρο που βυθίζεται στον τρόμο και συγκλονίζεται από το ανθρώπινο κόστος του πολέμου της Συρίας.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι, ίσως έχουν επισκιάσει την προσφυγική κρίση, όμως η μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζεται αμείωτη.

Ιρανοί ράβουν τα στόματα τους

Σε μια ακραία εκδήλωση διαμαρτυρίας , περίπου 10 άνδρες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν ράψει τα στόματα τους σε μια σιωπηρή αντίδραση στην απαγόρευση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι άνδρες, ο οποίοι δήλωσαν Ιρανοί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έραψαν σφικτά τα χείλη τους με βελόνα και σπάγκο.

Στη συνέχεια, μισόγυμνοι από τη μέση και πάνω, έγραψαν τις λέξεις «Ιράν» στα μέτωπα τους, άλλοι «Ελευθερία» στα στήθη τους και κάθισαν στο έδαφος μπροστά από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι άνδρες ξεκίνησαν απεργία πείνας, σύμφωνα με την Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βρέθηκε στην περιοχή.

Οι Iρανοί μαζί με άλλους 1.300 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την Νάνου, μετά την απόφαση των Σκοπίων, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, να αποτρέψουν την πρόσβαση σε αυτούς που δεν ξεφεύγουν από πολεμικές συγκρούσεις.

Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν περνούν τα σύνορα, ωστόσο όσοι προέρχονται από άλλες χώρες χαρακτηρίζονταιοικονομικοί μετανάστες» και υποχρεώνονται να επιστρέψουν.

Η είσοδος για τους Πακιστανούς, Μαροκινούς και άλλους δεν επιτρέπεται.
Στο μεταξύ, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών η ροή των προσφύγων έχει περιοριστεί.

Στροφή 180 μοιρών: Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Σουηδίας ξεσπά σε κλάματα

Η φωνή της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Σουηδίας, Άζα Ρόμσον, σπάει και μετά βίας συγκρατεί τα δάκρυα της ενώ ανακοινώνει ότι η πολιτική «ανοιχτών θυρών» της χώρας της φτάνει στο τέλος της.

Η Σουηδία πάντα περηφανευόταν για την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις δυτικές χώρες, ως μια μικρή χώρα που συνεισφέρει πολλαπλώς στην προσφυγική κρίση.

Όμως τώρα, η υποστήριξη της Σουηδίας στους αιτούντες άσυλο, έχει εξαντληθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο.

Τους τελευταίους δύο μήνες, 80.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Σουηδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 190.000 ανθρώπους οι οποίοι θα αιτηθούν άσυλο από μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, αυτή τη χρονιά.

Ηλικιωμένοι και άρρωστοι στα σύνορα της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει μόνο κλειστά σύνορα για τους Σύρους που καταφθάνουν στη χώρα για να ξεφύγουν από τις αεροεπιδρομές και την βία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες τους απωθούν, τους χτυπούν και τους σπρώχνουν πίσω στη Συρία, ή τους κρατούν και τους απελαύνουν στη συνέχεια, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Στην Τουρκία, είναι κοινό μυστικό ότι οι Σύροι μπορούν να εισέλθουν στην χώρα μέσω λαθραίων διακινητών.
«Ένας από τους φύλακες με χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και στα πλευρά μου με το κοντάκι του όπλου του, έπεσα και άρχισα να αιμορραγώ,» λέει ένας Σύρος στο CNN.
«Μετά ένας άλλος με κλώτσησε στο κεφάλι και έσπασε τα γυαλιά μου. Πονούσα τόσο πολύ που έκανα εμετό».
«Δεν ξέρω γιατί με χτύπησαν. Ίσως να νόμιζαν ότι είμαι δουλέμπορος;»

Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή στο έδαφος της έναν τεράστιο αριθμό Σύρων, περίπου 2,2 εκατομμύρια. Πρόκειται για πάνω από τον μισό πληθυσμό των Σύρων προσφύγων παγκοσμίως.

'Shoot us or help us': 3 stories from refugee crisis you need to read

By Mairi Mackay and Jessica King, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ