ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαρίρι προειδοποιεί: Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει να παρεμβαίνει σε συρράξεις, θα παραιτηθώ

Ο Χαρίρι προειδοποιεί: Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει να παρεμβαίνει σε συρράξεις, θα παραιτηθώ
REUTERS/Aziz Taher

Έκκληση προς τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να παρεμβαίνει σε περιφερειακές συρράξεις και να αποδεχτεί μια πολιτική ουδετερότητας ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα έκανε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ Χαρίρι, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Η Χεζμπολάχ, που μετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μάχεται στο πλευρό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και στο Ιράκ, εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Οι χώρες του Κόλπου κατηγορούν την οργάνωση ότι στηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και την αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν. Η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στην Υεμένη ή το Μπαχρέιν.

«Δεν θέλω στην κυβέρνησή μου ένα πολιτικό κόμμα που παρεμβαίνει σε αραβικές χώρες εναντίον άλλων αραβικών χωρών», ανέφερε ο Χαρίρι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γαλλικό δίκτυο CNews. «Αναμένω την ουδετερότητα που συμφωνήσαμε στην κυβέρνηση. Δεν μπορείς να λες το ένα και να κάνεις το άλλο», συνέχισε.

Στις 4 Νοεμβρίου ο Χαρίρι προκάλεσε σοκ στη χώρα του, όταν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ενώ βρισκόταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

«Ο Λίβανος δεν μπορεί να επιλύσει ένα θέμα όπως η Χεζμπολάχ που βρίσκεται στη Συρία, το Ιράκ, παντού εξαιτίας του Ιράν. Θα πρέπει να βρεθεί μια περιφερειακή πολιτική λύση. Η παρέμβαση του Ιράν μας επηρεάζει όλους. Αν επιθυμούμε μια πολιτική που θα είναι καλή για την περιοχή, δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουμε», πρόσθεσε.

Ο Χαρίρι είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία αν η Χεζμπολάχ δεχτεί να μην ανακατεύεται σε περιφερειακές συγκρούσεις. Απείλησε όμως ότι θα παραιτηθεί αν η Χεζμπολάχ δεν τηρήσει αυτή τη δέσμευση. «Ξέρουν ότι πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι στην περιοχή», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον επόμενο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ