ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Η πυραυλική δοκιμή μας ανέδειξε σε νέα πυρηνική δύναμη

Βόρεια Κορέα: Η πυραυλική δοκιμή μας ανέδειξε σε νέα πυρηνική δύναμη
Getty Images/Ideal Images/Chung Sung-Jun

Η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα κατάφερε να καταστήσει τη χώρα νέα πυρηνική δύναμη, υποστήριξε η κρατική τηλεόραση της Πιονγκγιάνγκ, μετά την επιτυχημένη δοκιμή του νέου τύπου πυραύλου Hwasong-15, με βεληνεκές που επιτρέπει στο απομονωμένο καθεστώς να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».

Η νέα εκτόξευση πυραύλου αποτελεί πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα «καταφέρει» να αποκτήσει τέτοια ικανότητα.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

«Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα: «Το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανική ηπείρου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Ένας Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Προς το παρόν ο Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι «θα ασχοληθούμε» με αυτό, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «οι διπλωματικές επιλογές» παραμένουν «προς το παρόν στο τραπέζι».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα της Βόρειας Κορέας σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο οι γείτονες της Βόρειας Κορέας εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να κάνει λόγο για μια «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν να καταδικάζει «την ανεύθυνη» στάση της Πιονγκγιάνγκ.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο».

2017 11 29T062822Z 1315863679 RC13F7B0CD90 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

REUTERS/Kim Hong-Ji

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της «των μέγιστων πιέσεων», που έχουν στόχο να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ μέσω κυρίως της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της, παράλληλα με τις απειλές για μαζικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τάσσεται υπέρ της επιβολής «διπλού μορατόριουμ»: της αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με την παράλληλη αναστολή του στρατιωτικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα αποτύχουν.

2017 11 29T015717Z 416211913 RC17E8BF6E30 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

REUTERS/Kim Hong-Ji

ΔΗΜΟΦΙΛΗ