ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Εκτάκτως στις Βρυξέλλες η Μέι, «λευκό καπνό» βλέπει συνεργάτης του Γιούνκερ

Brexit: Εκτάκτως στις Βρυξέλλες η Μέι, «λευκό καπνό» βλέπει συνεργάτης του Γιούνκερ
REUTERS/Eric Vidal

Ικανοποιητική πρόοδο στις συνομιλίες για το Brexit «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμη  για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την έκτακτη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αισιόδοξο ήταν το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα μέσω Twitter ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σελμάιρ, που ανέβασε μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο ΗΒ για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναφέρει το βράδυ της Πέμπτης μέσω Twitter ότι οι συνομιλίες επρόκειτο «να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Ο Γιούνκερ μίλησε «τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι. Κάνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στην κατάληξη» της διαπραγμάτευσης, είχε εξηγήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ