ΚΟΣΜΟΣ

Ξεχειλίζει η οργή: Βίαιες συγκρούσεις, ένας νεκρός και 200 τραυματίες

Ξεχειλίζει η οργή: Βίαιες συγκρούσεις, ένας νεκρός και 200 τραυματίες
REUTERS/Goran Tomasevic

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να ανάψει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το πρωί της Παρασκευής ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων που εκλήθησαν να δείξουν «έμπρακτα» την οργή τους. Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένας δεύτερος άνθρωπος αλλά τελικώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι τραυματιοφορείς τον επανέφεραν στη ζωή και πλέον νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Και ενώ η οργή ξεχειλίζει, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Αραβικός κόσμος έχει καταδικάσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ενώ το ίδιο έχουν κάνει και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτή τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, απάντησε μονολεκτικά: «Τίποτα».

Ένας άλλος σχολίασε ότι η συζήτηση θα δείξει «την απομόνωση» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».

Mε τη σειρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει το μέρος καμίας πλευράς για το ζήτημα των συνόρων της Ιερουσαλήμ ούτε στηρίζουν αλλαγές στο status quo στους ιερούς τόπους

Την ίδια ώρα, η κ. Χέιλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνευτική διαδικασία και πως η χώρα θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Τουλάχιστον 200 τραυματίες

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 200.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν εναντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Διαδηλώσεις και σε άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Οι κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και κατακραυγή στον αραβικό κόσμο.

Οι διαδηλώσεις της Ιορδανίας

Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

2017 12 08T143226Z 1384918114 RC148CEACA70 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL JORDAN


REUTERS/Muhammad Hamed

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με ζωγραφισμένες τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κάτω από τις οποίες είχαν γράψει τη φράση «Να πάτε στο διάβολο». Ζήτησαν επίσης να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται στο Κάιρο

Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ. «Θα θυσιάσουμε την ψυχή και το αίμα μας για σένα, Αλ Άκσα», φώναζαν, αναφερόμενοι στο τέμενος που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού στα εβραϊκά) στην Ιερουσαλήμ. Και σε αυτή τη διαδήλωση, κάηκαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

2017 12 08T134333Z 1421089345 RC1335181870 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL EGYPT


REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

«Η Ιερουσαλήμ είναι ισλαμική και αραβική», δήλωσε ο Αμπάς Σούμαν, ο αναπληρωτής του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, στο κήρυγμά του. Μολονότι καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες αλλά για αποφάσεις».

Πορεία διαμαρτυρίας στο Λίβανο

Στο Λίβανο, χιλιάδες μέλη ισλαμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και πολλοί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία στη Βηρυτό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τραμπ και αμερικανικές σημαίες, τις οποίες είχαν διαγράψει με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε τρεις από τους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου.

2017 12 08T113721Z 1027906491 RC13E043DDD0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL LEBANON


REUTERS/Mohamed Azakir

Διαδήλωση κατά της απόφασης Τραμπ και στη Συρία

Στη γειτονική Συρία, παρά τον πόλεμο, Σύροι και Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια διαδήλωση κατά της απόφασης του Τραμπ.

2017 12 08T120033Z 1907798355 RC1908FF4D70 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL SYRIA


REUTERS/Omar Sanadiki

Εκατοντάδες κόσμος και στη Βαγδάτη

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες». Και σε αυτή τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

2017 12 08T121924Z 440606923 RC1D5091B8C0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL IRAQ


REUTERS/Wissm al-Okili

ΔΗΜΟΦΙΛΗ