ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητούν το κίνητρο του δράστη της επίθεσης στο Μανχάταν

Αναζητούν το κίνητρο του δράστη της επίθεσης στο Μανχάταν
REUTERS

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στο Μανχάταν, ένα τρομοκρατικό χτύπημα στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων Port Authority που από τύχη δεν άφησε πίσω του νεκρούς. 

Πληροφορίες που μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο αστυνομική πηγή που δεν κατονομάζει, αναφέρουν ότι ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ είπε στις αρχές ότι πίσω από την πράξη του κρύβεται ενόχληση για τις πρόσφατες ενέργειες των Ισραηλινών στη Γάζα.

Άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, όμως, αναφέρουν ότι το χτύπημα έχει «άρωμα» Ισλαμικού Κράτους.

Capture copy copy copy copy copy

REUTERS/Lucas Jackson

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγη ώρα μετά το περιστατικό, ο επίτροπος της αστυνομίας της Ν. Υόρκης, Τζέιμς Ο’ Νιλ, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν ο δράστης είχε σχέση με το αυτοαποκαλούμενο 'Ισλαμικό Κράτος', απάντησε: «Έκανε κάποιες δηλώσεις». Ο Τζέιμς Ο' Νιλ, όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Capture copy copy copy copy

REUTERS/Lucas Jackson

Παρότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, μια διαδικτυακή ομάδα υπέρ του ISIS έγραφε τη Δευτέρα ότι «κίνητρο του δράστη ήταν η πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Η αστυνομία έχει συλλάβει τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν ζωσμένος με τον εκρηκτικό μηχανισμό και τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο ύποπτος δράστης βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα.

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κούομο δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξερράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του».
Πρόσθεσε ότι ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Το προφίλ του δράστη

Και ποιος είναι ο άνθρωπος που θέλησε να σπείρει τον τρόμο στη Νέα Υόρκη;

O Ούλαχ έχει καταγωγή από το Μπαγκλαντές και κατοικούσε νόμιμα εδώ και επτά χρόνια στο Μπρούκλιν, όπως αποκάλυψαν στο CNNi αστυνομικές πηγές.

Ο Ούλαχ διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει, τόνισαν αρμόδιες αρχές.

Όπως φαίνεται, δεν ήταν ούτε οδηγός της Uber.

«Δεν βλέπουμε καμία σχέση του άντρα αυτού με την Uber» είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Την ίδια ώρα, ο 27χρονος φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό στον εργασιακό του χώρο-μια εταιρία που ασχολείται με ηλεκτρολογικά έργα.

Τι λένε οι γείτονες του δράστη

Ένας άντρας που μένει δίπλα στο σπίτι του δράστη, δήλωσε στο CNNi ότι ο 27χρονος ζει στο υπόγειο πολυκατοικίας.

Ο Άλαν Μπουτρίκο δήλωσε, επίσης, ότι η αδελφή του δράστη ζει στον πρώτο όροφο ενώ στην πολυκατοικία ζει και ο αδελφός του 27χρονου. Μάλιστα, ο άντρας φέρεται να δήλωσε ότι οι ενοικιαστές του είπαν πως από το σπίτι του Ούλαχ ακουγόντουσαν καυγάδες εδώ και δύο ημέρες αλλά κανένας δεν κάλεσε την αστυνομία.

Capture1

REUTERS/Lucas Jackson

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, ο Ούλαχ δεν ήταν πολύ φιλικός. «Η οικογένεια ήταν ήσυχη. Δεν μιλούσαν σε κανέναν. Απλά έμεναν εκεί» δήλωσε ο Μπουτρίκο.

Η στιγμή της έκρηξης

Μέσω αμερικανικών και βρετανικών ΜΜΕ κυκλοφορεί ένα βίντεο, που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στον σταθμό του λεωφορείου.

Παρόλα αυτά, η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ