ΚΟΣΜΟΣ

Αντισώματα άνθρακα βρέθηκαν στο αίμα Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αυτομόλησε

Αντισώματα άνθρακα βρέθηκαν στο αίμα Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αυτομόλησε
REUTERS/ KCNA

Αντισώματα κατά της θανατηφόρας λοίμωξης από άνθρακα βρέθηκαν στο αίμα του Βορειοκορεάτη στρατιώτη, ο οποίος  τον περασμένο Νοέμβρη αυτομόλησε στη Νότια Κορέα, αυξάνοντας τους φόβους ότι το απολυταρχικό καθεστώς προσπαθεί να αναπτύξει βιολογικά όπλα για την μετάδοσης της φονικής νόσου. 

Η ύπαρξη των αντισωμάτων στον στρατιώτη, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σημαίνει ότι είτε ήταν εκτεθειμένος είτε εμβολιάστηκε για τον άνθρακα και ότι είχε ανοσία στα βακτήρια που προκαλούν τη θανατηφόρα ασθένεια, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό Channel A.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο άνθρακας μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες, ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι μολύνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Παρά τους φόβους ότι το ο εχθρικός γείτονάς του μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το βακτήριο ως όπλο εναντίον του, ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν έχει ακόμα εφοδιαστεί με το σχετικό εμβόλιο και κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος του 2019, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Πιστεύεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πειραματιστεί με βακτηριακά στελέχη συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων που προκαλούν άνθρακα, χολέρα και πανώλη. Η απειλή θεωρείται αρκετά σοβαρή από το Πεντάγωνο, ώστε να προχωρήσει στον εμβολιασμό στρατευμάτων που συνδέονται με την Κορέα για έκθεση στον άνθρακα και την ευλογιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ