ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι σφοδροί τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι σφοδροί τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Αφρίν
EPA/SEDAT SUNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζονται για ακόμη μία μέρα οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία. Τουρκικά άρματα μάχης στηρίζουν τους μαχητές του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης της Άγκυρας στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που στηρίζει εισήλθαν στην Αφρίν σήμερα το πρωί στις 11:05 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από το μεθοριακό χωριό Γκιουλμπαμπά, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Ωστόσο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) τον διέψευσαν, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές τους απώθησαν. Ο Μπιρούσκ Χασάκα δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις απωθήθηκαν έπειτα από σφοδρές μάχες με ομάδες των Σύρων ανταρτών.

Άλλος αξιωματούχος της YPG, ο Νούρι Μαχμούντι, επεσήμανε ότι «όλες οι χερσαίες επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της Αφρίν έχουν μέχρι στιγμής απωθηθεί και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».

«Κατά τη δεύτερη ημέρα της η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας συνεχίζεται για να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας, να προστατεύουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να εξαλείψουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή», ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ιμπαχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να στηρίξουν τη μάχη της ενάντια σε κάθε μορφής τρομοκρατία», είχε προσθέσει.

Ο τουρκικός στρατός έχει επισημάνει ότι μέχρι στιγμής έχει πλήξει 153 θέσεις κούρδων ανταρτών στην περιοχή της Αφρίν, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε σήμερα.

Οι στόχοι περιελάμβαναν καταφύγια και οπλοστάσια, πρόσθετε η ανακοίνωση, ενώ επεσήμανε ότι συνεχίζεται η επίθεση του πυροβολικού.

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κινδυνεύει να οξύνει περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον στηρίζει την αραβοκουρδική πολιτοφυλακή στην οποία ανήκει και η YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας ξεκίνησε χθες στις 16:00 ώρα Ελλάδας με τον βομβαρδισμό από 72 αεροπλάνα περισσότερων από 100 στόχων, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο Μίνιγκ, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

Εκπρόσωπος της YPG ανακοίνωσε ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από τα πλήγματα αυτά, ενώ ο τουρκικός στρατός απάντησε ότι έπληξε μόνο «τρομοκράτες».

Ο τουρκικός Τύπος εξέφραζε σήμερα τη στήριξή του σε αυτή την επιχείρηση: «Έχει έρθει η ώρα του θριάμβου», «Γροθιά στους τρομοκράτες, κλάδος ελαίας για τον λαό», ήταν οι τίτλοι των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Yeni Safak και Star.

Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, μετά από αυτή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 με στόχο την απώθηση του ΙΚ προς τον νότο, αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση των Κούρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ