ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: Υπέρ της περικοπής των ευρωπαϊκών δαπανών

Κουρτς: Υπέρ της περικοπής των ευρωπαϊκών δαπανών
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι αντίθετος με την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τάσσεται υπέρ της περικοπής ορισμένων προγραμμάτων, όπως η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, επιθυμεί η Ένωση, οι πόροι της οποίας θα μειωθούν μετά το Brexit, «να φανεί περισσότερο οικονόμα με τα χρήματα των φορολογουμένων» και «να επανεξετάσει» τα προγράμματα για να κάνει οικονομία, εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Standard, ο 31χρονος αυστριακός καγκελάριος.

«Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ζητήσουμε μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές, αλλά αυτό δεν είναι η δική μου επιλογή», εξηγεί ο Κουρτς, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις για τον μετά το 2020 ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα εκπροσωπήσει τους μεγάλους χρηματοδότες μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

«Αυτήν την στιγμή, πολλά χρήματα έχουν χορηγηθεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης... Το θέμα έχει εν μέρει τεθεί, αν δηλαδή τα χρήματα κατευθύνονται προς τους σωστούς αποδέκτες», λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ