ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «χρηματοδοτούν» τους αντιπάλους της Τουρκίας στη Συρία

Οι ΗΠΑ «χρηματοδοτούν» τους αντιπάλους της Τουρκίας στη Συρία
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον προϋπολογισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για το 2019 περιλαμβάνονται και 550 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διατεθούν στην παραστρατιωτική ομάδα «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) της Συρίας, την οποία η Τουρκία κατηγορεί για διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

Πηγές του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν την είδηση, που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, λίγες μόλις μέρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, φτάσει στη χώρα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Εκ των 550 εκατομμυρίων τα 300 θα διατεθούν για τον εξοπλισμό και την κατάρτιση των μελών της παραστρατιωτικής ομάδας, ανάμεσα στους οποίους είναι και μαχητές του YPG, που πολεμά η Τουρκία. Τα υπόλοιπα 250 εκατ. θα δοθούν για τη δημιουργία μίας συνοριακής δύναμης που θα φυλάει τα σύνορα μεταξύ Συρίας – Τουρκίας - Ιράκ, δύναμη την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη.

Ο λόγος που αντιδρά η Τουρκία είναι το ότι το SDF – που θεωρείται από τις ΗΠΑ ως μία πολυεθνική δύναμη – συνδέεται οργανικά με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα θεωρεί πως το YPG είναι συριακή πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Η απόφαση των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την παραστρατιωτική ομάδα εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Άγκυρα, με αφορμή και την τουρκική επιχείρηση στην βορειοδυτική συριακή περιοχή Αφρίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ