ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ μετά τον ISIS: 88,2 δισ. απαιτούνται για την ανοικοδόμηση

Το Ιράκ μετά τον ISIS: 88,2 δισ. απαιτούνται για την ανοικοδόμηση
CNNi

Το χτυπημένο Ιράκ χρειάζεται 88,2 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. περίπου 72 δισεκ. ευρώ) για να χτιστούν ξανά αρκετά μέρη της χώρας και να επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο με την οργάνωση ISIS, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σχεδιασμού της χώρας. 

«Βραχυπρόθεσμα χρειάζονται 22.9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 19 δισεκ. ευρώ) ενώ μεσοπρόθεσμα απαιτούνται 65.4 δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 53 δισεκ. ευρώ)» είπε ο Salman Al-Jameeli την Τρίτη, σε συνάντηση που είχε με δωρητές στο Κουβέιτ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για την ανοικοδόμηση και την ανόρθωση των κατεστραμμένων περιοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δοθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τους τζιχαντιστές, όπως η Μοσούλη.

«Εάν οι κοινωνίες του Ιράκ και της Συρίας δεν μπορέσουν ποτέ να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους ζωές, διακινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες που επέτρεψαν στον ISIS να πάρει την κυριαρχία» δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον σε συνάντηση συνασπισμού στο Κουβέιτ.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως θα δοθούν 200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 163 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη στις προσπάθειες ανάκαμψης στη Συρία.

Επτά κυβερνήσεις του βόρειου και του ανατολικού Ιράκ υπέστησαν ζημιές 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. σχεδόν 37 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Σχεδιασμού. Στα χρήματα που απαιτούνται συμπεριλαμβάνεται και ποσό (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ) που αφορά τον τομέα ασφάλειας, καθώς και ποσό για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχασε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια (8 εκατομ. ευρώ).

Το Ιράκ κήρυξε τη νίκη του κατά του ISIS τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μόλις τρία χρόνια μετά της κατασχέσεις μεγάλων τμημάτων, καθώς και της δημιουργίας του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που έχουν προκύψει κατά τον μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον του ISIS δεν έχει βρεθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Ibrahim al-Jaafari έκανε λόγο για 18.000 νεκρούς και 36.000 τραυματίες, αλλά ίσως και να μιλάμε για πολλούς περισσότερους.

Μετά την απελευθέρωση, στη Μοσούλη βρέθηκαν 3.000 πτώματα, κυρίως πολιτών, όπως αναφέρει υπεύθυνος του τομέα υγείας για την περιοχή. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματισμένων λόγω διαφόρων λόγων, όπως τα μεγάλα συντρίμμια που δεν έχουν αφαιρεθεί ακόμη».

Με πληροφορίες από: After ISIS, Iraq needs $88.2 billion to rebuild

By Mohammed Tawfeeq, Tamara Qiblawi an Hamdi Alkhshali, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ